Erdogan: Saopštenja o granatiranju severne Sirije su dezinformacija

© REUTERS / HUSEYIN ALDEMIRTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da na severoistoku Sirije, gde Turska izvodi ofanzivu, nema sukoba nakon što se Ankara dogovorila sa Vašingtonom da zaustavi napade dok se kurdske snage ne povuku.

On je istakao da su saopštenja o napadima turske vojske u Siriji dezinformacija.

„Nema govora ni o kakvim bitkama u Siriji (nakon zaključenja sporazuma). Sve je to laž i dezinformacija“, rekao je Erdogan, prenosi agencija „Anadolija“.

On je rekao da Turska pažljivo prati sprovođenje sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o obustavljanju operacije „Izvor mira“.

„Nema granatiranja, to su sve dezinformacije. Ne znam odakle vam sve to. Razgovarao sam danas sa našim vojnicima i oni su potvrdili da nema sukoba“, odgovorio je Erdogan novinarima na pitanje da li Oružane snage Turske nastavljaju granatiranje položaja snaga samoodbrane Kurda.

Erdogan i američki potpredsednik Majk Pens dogovorili su se u četvrtak da se na 120 sati prekine turska operacija u Siriji kako bi se povukle snage samoodbrane sirijskih Kurda sa tursko-sirijske granice. Pens je izjavio da sporazum podrazumeva povlačenje kurdskih snaga iz zone bezbednosti na 30 kilometara od granice Turske i Sirije i da će Sjedinjene Američke Države pomoći u realizaciji tog procesa. Pens je naveo da se američke trupe neće vratiti u to područje.

Kako je ranije izjavio portparol kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja u Ženevi Jens Lerke, bez obzira na objavljeno primirje na 120 sati, Turska nastavlja granatiranje u oblasti Ras el Ajn.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio o početku operacije „Izvor mira“ na severu Sirije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u njegovoj zemlji, i DAEŠ-a. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Postupci Ankare izazvali su osudu mnogih zapadnih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države, ali je Vašington povukao svoje trupe uskraćujući podršku svojim dugogodišnjim kurdskim saveznicima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala