Erdogan: Razgovaraću sa Putinom o zoni bezbednosti u Siriji

© AP Photo / Emrah GurelTurski vojnici na granici sa Sirijom
Turski vojnici na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju 22. oktobra razgovara o narednoj fazi procesa stvaranja zone bezbednosti na severu Sirije.

„Ono čemu smo težili ostvarilo se juče. Rezultat pregovora sa Pensom je jučerašnja zajednička izjava od 13 tačaka. Teroristička organizacija će napustiti zonu bezbednosti široku 32 kilometra i dugu 444 kilometra sa zapada na istok, kako smo se i dogovorili. U utorak ću razgovarati sa Putinom o sledećoj fazi. Nadam se da će na taj način uspeti u potpunosti da se ostvare svi ciljevi postavljeni u okviru naše operacije“, rekao je Erdogan novinarima.

Erdogan i američki potpredsednik Majk Pens dogovorili su se u četvrtak da se na 120 sati prekine turska operacija u Siriji kako bi se povukle snage samoodbrane sirijskih Kurda sa tursko-sirijske granice. Pens je izjavio da sporazum podrazumeva povlačenje kurdskih snaga iz zone bezbednosti na 30 kilometara od granice Turske i Sirije i da će Sjedinjene Američke Države pomoći u realizaciji tog procesa. Pens je naveo da se američke trupe neće vratiti u to područje.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio o početku operacije „Izvor mira“ na severu Sirije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u njegovoj zemlji, i DAEŠ-a. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Postupci Ankare izazvali su osudu mnogih zapadnih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države, ali je Vašington povukao svoje trupe uskraćujući podršku svojim dugogodišnjim kurdskim saveznicima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala