Ukrajinci prete Rusiji ubojitom raketom „Munja“, al’ imaju samo njenu maketu i — pustu želju

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaAvion za dopunu goriva Il-78 na vojnim vežbama pomorske avijacije Crnomorske flote u Jejskom regionu
Avion za dopunu goriva Il-78 na vojnim vežbama pomorske avijacije Crnomorske flote u Jejskom regionu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski list „Sohu“ tvrdi da Ukrajina razvija najnoviju hipersoničnu protivbrodsku raketu, uz pomoć koje namerava da osigura kontrolu nad akvatorijom Crnog mora i stvori ogromnu pretnju ruskoj Crnomorskoj floti. Reč je, kako se navodi, o raketi „Munja“, čija je osnovna namena — borba protiv Rusije.

Maketa supersoničnog projektila predstavljena je na kijevskoj izložbi „Oružje i bezbednost 2019“, a iako list nije naveo tačne karakteristike ove rakete, prema ocenama ukrajinskih inženjera, „Munja“ bi trebalo da bude veoma slična ruskom pandanu H-31, koju odlikuju ogromna brzina i veliki domet. Tvrdi se čak i da će ta raketa po brzini i dometu nadmašiti rusku.

Tri vrste projektila

Novu ukrajinsku raketu razvija konstruktorski biro „Južnoje“, a prema rečima predstavnika te kompanije, „Munja“ će biti opremljena sa tri različita sistema za navođenje, čime će u sebi imati karakteristike tri različite vrste projektila: protivbrodske rakete sa radarskom glavom, protivradarske rakete sa radarskom glavom i rakete klase vazduh—zemlja sa laserskom radarskom glavom.

Ruski vojni eksperti navode da Ukrajina nema ni naučnog ni tehnološkog potencijala za razvoj takvih raketa, te da se ne može govoriti o konstruisanju nove rakete, već eventualno o pokušaju modernizacije sovjetskog projektila H-31. Međutim, i ta opcija je, kako navode, malo verovatna.

Čak i da Ukrajinci uspeju da modernizuju svoje rakete, za njihovu primenu je potrebno imati odgovarajuće lansere i odgovarajuću avijaciju, a to se u slučaju Ukrajine dovodi u pitanje, s obzirom na skroman budžet.

Puste želje...

„U Rusiji već odavno gledaju na pokušaje ukrajinske vojne industrije da stvori ’Munju‘. Ambiciozne izjave ukrajinskih konstruktora daleko prevazilaze taktičko-tehničke karakteristike ove rakete, koja se tek stvara. Oni tvrde da žele da kontrolišu Crno more i Crnomorsku flotu Rusije — ovde je politika ambicioznija od realnih mogućnosti ukrajinskih stručnjaka. Oni stvaraju raketu na ruševinama ukrajinske vojne industrije. Kada smo sarađivali, stvari su se kretale, ali kada je došlo do jaza, ukrajinske mogućnosti su značajno nazadovale“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Prema njegovim rečima, maketa rakete predstavljena na ukrajinskoj izložbi zasad je samo želja, za čiju realizaciju zemlja nema dovoljno realnih mogućnosti. Uostalom, pojava takvih projektila u ukrajinskim oružanim snagama ne može ozbiljno da ugrozi Rusiju.

Ukrajinski proizvođači oružja slede trend antiruske retorike kada se hvale svetu razvojem oružja. Stigla je nova generacija konstruktora koji imaju ambicije i želje da razviju nešto novo što prevazilazi tehničke mogućnosti ukrajinske namenske industrije. Šta znači kontrolisati Crno more ili našu Crnomorsku flotu? Sa vojne tačke gledišta, to znači pucanje kroz čitavo prostranstvo Crnog mora. Crnomorska flota ima čime da odgovori, Rusija ima jedinstveno oružje koje je već u upotrebi, a raketa na ukrajinskoj izložbi zasad je samo pusta želja Ukrajinaca i nešto čime se hvališu“, rekao je Baranec.

Izgubljene šanse

Član Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič sumnja u sposobnost Ukrajine da proizvede moderno oružje „od nule“, s obzirom na to da su se stručnjaci koji su ga stvarali odavno razbežali po svetu, našli drugo zaposlenje ili otišli u penziju, a zemlja je ostala i bez tehnologija. Tako da su, prema njegovom mišljenju, šanse izgubljene.

Podsećajući na borbene sposobnosti ruske Crnomorske flote, protivvazdušnu odbranu i vojnu silu Rusije u celini, Klincevič kaže da izjave o tome da bi ukrajinska raketa mogla da ugrozi rusku flotu zvuče — smešno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala