U Beograd dopremljeni ruski helikopteri Mi-35M

© Sputnik / Vitaliй TimkivHelikopter Mi-35
Helikopter Mi-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samo dan nakon što su isporučena tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V5 za RV i PVO Vojske Srbije, na batajnički vojni aerodrom su četvrtak iz Rusije dopremljeni i desantno-jurišni helikopteri Mi-35M, saznaje Sputnjik iz dobro obaveštenih izvora.

Ruski helikopteri Mi-35M su, prema informacijama, stigli u Beograd radi učešća na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“, koji će biti održan u subotu, 19. oktobra, na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvori Sputnjika napominju da bi do kraja godine za RV i PVO Vojske Srbije trebalo da stignu četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, koje Srbija nabavlja od Rusije.

„Naši helikopteri se još uvek nalaze u Rostovu na Donu, gde se polako privodi obuka letačkog i tehničkog kadra. Intenzivno se leti, pa vazduhoplovni entuzijasti iz Rostova često imaju priliku da uživaju u preletima srpskih helikoptera danju, ali i noću“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-35
U Beograd dopremljeni ruski helikopteri Mi-35M - Sputnik Srbija
Helikopter Mi-35

Na prikazu „Sloboda 2019“ planirano je učešće više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.

Brigadni general Željko Bilić rekao je ove nedelje za RTS da će širokom auditorijumu biti prikazana sposobnost dela jedinica Vojske Srbije opremljenih po projektu „1500“ — najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, a da će biti prikazan i „deo doniranih sredstava iz Ruske Federacije“.

„Naravno, radi se o aerodromu, pa je tu nezaobilazno i deo vazduhoplovstva“, dodao je Bilić.

Ovoj svečanosti prisustvovaće državni vrh Srbije i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji dolazi u jednodnevnu posetu Beogradu.

Takođe, 20. oktobra u Beogradu ansambl Oružanih snaga Rusije „Aleksandrov“ održaće svečani koncert na Trgu republike povodom 75. godišnjice oslobođenja srpske prestonice. Koncert je planiran u 12.30 sati, a održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala