Turska će nastaviti pregovore s Rusijom o pograničnim sirijskim gradovima

© Foto : İHASergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska i Rusija će nastaviti da razgovaraju o sudbini sirijskih gradova Manbidž i Kobani, u koje je, u dogovoru sa snagama samoodbrane sirijskih Kurda, ušla sirijska armija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„SAD povlače svoje vojnike iz te zone bezbednosti, širine 32 kilometra. Od jučerašnjeg dana u Kobani, Manbidž i druge regione ušle su snage režima (sirijskog predsednika Bašara Asada) zajedno s Rusijom. O tim oblastima ćemo razgovarati s Rusijom. Erdogan je telefonom već razgovarao s Putinom. Oni su razmotrili detalje budućih koraka, ruski predsednik je pozvao našeg lidera u Soči, a tamo ćemo razgovarati o tome detaljnije“, rekao je Čavušoglu novinarima.

Prema njegovim rečima, petodnevni prekid borbenih dejstava u Siriji ne znači da će turska vojska napustiti sirijsku teritoriju. „Nećemo otići, pratićemo šta se događa, da li se postignuti dogovor ispunjava“. Imamo iskustvu u drugim regionima“, dodao je turski ministar.

Čavušoglu je rekao da će planirana zona bezbednosti na severu Sirije zauzimati površinu od oko 444 kvadratna kilometra. „Delimično je ona u rukama raznih igrača, mi ćemo sa svima pregovarati i korak po korak rešavati ta pitanja u vezi s obrazovanjem zone“, rekao je Čavušoglu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas, duže od četiri sata, razgovarao s potpredsednikom SAD Majkom Pensom u Ankari. Dogovoreno je da Turska prekine vojnu operaciju u Siriji na 120 sati, kako bi se snage samoodbrane sirijskih Kurda povukle s granice s Turskom.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala