RPC: Prestaćemo da pominjemo poglavara Grčke crkve ako prizna ukrajinske raskolnike

© Foto : Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaSinod Ruske pravoslavne crkve
Sinod Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva će prestati da pominje poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa Jeronima, u diptihu RPC, ukoliko on za vreme liturgije bude pominjao poglavara ukrajinskih raskolnika, rekao je portparol RPC Vladimir Legojda.

„Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve ovlastio je Svetog patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da prekine da pominje arhiepiskopa atinskog i cele Grčke u diptihu, ukoliko poglavar Grčke crkve tokom bogosluženja počne da pominje vođu jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa, ili ukoliko preduzme nešto što bi svedočilo o njegovom priznavanju ukrajinskog crkvenog raskola“, rekao je Legojda, citirajući odluku Sinoda.

On je dodao da će RPC održati molitveni kontakt sa svim episkopima i sveštenicima Grčke pravoslavne crkve koji ne priznaju ukrajinske raskolnike.

„Cenimo molitveno opštenje sa našom braćom iz Grčke pravoslavne crkve i nastavićemo da održavamo sa njima živu molitvenu, kanonsku i evharistijsku vezu preko svih tih arhipastira i pastira, koji su već istupili ili će istupiti protiv priznanja ukrajinskog raskola, koji se neće okaljati služeći se raskolničkim lažnim hijerarsima, nego će služiti kao primer hrišćanske hrabrosti i čvrstog zalaganja za veru Hristovu“, istakao je Legojda.

Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“.

Prema rečima izvora, odluka arhijerejskog sabora samo ponavlja odluke Stalnog sinoda Grčke pravoslavne crkve, a tvrdnje o konačnom priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine nisu istinite i predstavljaju političke igre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala