Pens: Turska i SAD se dogovorile o prekidu vatre u Siriji

© AP Photo / Presidential Press ServiceMajk Pens i Redžep Tajip Erdogan u Ankari
Majk Pens i Redžep Tajip Erdogan u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će prekinuti vojnu operaciju u Siriji da bi dozvolila kurdskim Odredima narodne samoodbrane da izađu u bezbednu zonu u roku od 120 sati, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens nakon pregovora u Ankari.

„Sve vojne operacije pod parolom ’Izvor mira‘ biće zaustavljene odmah nakon povlačenja Odreda narodne samoodbrane. Naša administracija je u kontaktu sa sirijskim vojnicima koji treba da podrže povlačenje kurdskih snaga u zonu bezbednosti“, rekao je Pens nakon pregovora s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Potpredsednik SAD je dodao da „Amerikanci već rade s kurdskim odredima u zoni bezbednosti na granici s Turskom, pomažući im u povlačenju“.

Prema njegovim rečima, Turska je pristala da zaustavi borbena dejstva u sirijskom gradu Kobaniju, nad kojim je ranije kontrolu preuzela sirijska armija.

„Demarkaciona linija, iza koje će se povući kurdske formacije, nalaziće se na oko 30 kilometara južno od granice Sirije i Turske“, naveo je Pens, dodajući da SAD neće voditi borbe na severoistoku Sirije i da će se ograničiti na diplomatiju.

Pens je istakao da su SAD dobile garancije od kurdskih formacija da će se organizovano udaljiti od granice s Turskom.

© AP Photo / Emrah GurelTurske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji
Pens: Turska i SAD se dogovorile o prekidu vatre u Siriji - Sputnik Srbija
Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji

Američki potpredsednik je, takođe, rekao da su se predstavnici Turske i SAD dogovorili da usklade rad centara u kojima se nalaze zatvoreni teroristi tzv. Islamske države (DAEŠ). 

Tramp spreman da povuče sankcije Turskoj

Pens je istakao da SAD neće uvoditi dodatne sankcije Turskoj i dodao da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da opozove ekonomske sankcije uvedene protiv Ankare ukoliko Turska bude obustavila vatru u Siriji.

„Tokom realizacije sporazuma, SAD neće uvoditi nove sankcije Turskoj. Predsednik je prihvatio da, kada vatra bude trajno obustavljena, ukine ekonomske sankcije koje su uvedene prošlog ponedeljka“, rekao je Pens.

Američki predsednik Donald Tramp je nakon pregovora Pensa u Turskoj naveo da su „vesti odlične“ i da će „milioni života biti spaseni“.

Američki predsednik je potvrdio da je spreman „veoma brzo“ da povuče sankcije i carine na uvoz iz Turske. On je zahvalio Erdoganu za prekid vatre u Siriji, nazvavši ga svojim prijateljem i „đavolski dobrim liderom“.

Ankara: Dobili smo ono što smo želeli

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je nakon sastanka rekao da je Ankara u pregovorima sa SAD dobila ono što je želela.

„Tokom današnjih pregovora smo dobili ono što smo želeli. SAD su prihvatile značaj stvaranja zone bezbednosti. Oni su prihvatili našu zabrinutost. Dogovorili smo se da snage sirijskih Kurda predaju teško naoružanje i da njihova utvrđenja budu uništena“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, Kurdi su se obavezali da će položiti oružje.

„Posle povlačenja snaga sirijskih Kurda, moći ćemo da govorimo o završetku turske vojne operacije u Siriji“, naglasio je Čavušoglu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala