Moguć dogovor Turske i Sirije — Rusija spremna da pomogne

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Moskva smatra da je dogovor između Turske i Sirije moguć i da vojske te dve zemlje mogu da dogovore konkretne parametre saradnje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je istakla, Rusija bi tom procesu mogla u velikoj meri da doprinese.

„Zalažemo se za to da između Damaska i Ankare bude postignuta praktična saradnja. Mogućnosti ima i mi ih jasno vidimo. Rusija je spremna da sa svoje strane pruži svu moguću saradnju u tom dijalogu“, istakla je Zaharova.

U osvrtu na situaciju na severu Sirije, Zaharova je rekla da eskalacija tenzija ne treba da na bilo koji način utiče na proces političkog rešavanja sirijske krize.

Takođe je rekla i da je sve spremno da se održi prvo zasedanje Ustavnog komiteta Sirije, koji bi trebalo da bude održan u Ženevi.

Što se tiče Kurda, Zaharova je rekla da bi Rusija podržala bilo kakav dogovor sa zvaničnim Damaskom, budući da bi tako nešto doprinelo osiguravanju dugoročne stabilizacije i bezbednosti u regionu.

„To bi značilo da se celokupna teritorija Sirije vrati u ruke zvaničnog Damaska, uključujući i granicu sa Turskom. Upravo zato bi dogovor Kurda i Damaska bio veoma važan“, zaključila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala