Kijev pokušava da izbegne sprovođenje „Štajnmajerove formule“

© Sputnik / Taras Lariohin / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS)
Sedište Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti izmišljaju dodatne uslove kako bi na kraju izbegle sprovođenje „Štajnmajerove formule“ za Donbas, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič tokom zasedanja Stalnog saveta OEBS-a.

Prema njegovim rečima, prethodne vlasti u Ukrajini nisu u potpunosti ispunile nijednu političku obavezu koju predviđa Minski sporazum: nije zakonski utvrđen poseban status Donbasa na stalnoj osnovi, nije sprovedena ustavna reforma s novim elementima decentralizacije, s Donjeckom i Luganskom nije usaglašen modalitet lokalnih izbora, a takođe nisu rešena pitanja amnestije.

„Nakon što su preuzele ’štafetu‘, izgleda da nove ukrajinske vlasti deluju po principu ’korak napred, dva nazad‘. Prvo usaglašavaju ’Štajnmajerovu formulu‘, a onda izjavljuju da će odlučiti o sudbini Donbasa, ne uzimajući u obzir mišljenje njegovih predstavnika. Vidimo kako pod pritiskom radikala vlasti u Kijevu počinju da izmišljaju dodatne uslove, kako bi na kraju izbegli sprovođenje ove formule“, rekao je Lukaševič.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji će sadržati tu „formulu“.

Kako je objasnio, „formula“ podržava održavanje izbora po ukrajinskom zakonu na teritoriji koju Kijev ne kontroliše, nakon čega će na snagu stupiti Zakon o specijalnom statusu Donbasa ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su oni održani po standardima OEBS-a.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala