Hoće li biti srušen i „istorijski dogovor“ Londona i Brisela

CC0 / / Bregzit
Bregzit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudeći prema izjavama britanskog premijera Borisa Džonsona i predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, Veliku Britaniju ne čeka „tvrdi bregzit“.

Uoči početka samita EU u Briselu, Britanija i Evropska unija postigle su dogovor o „bregzitu“ koji je, prema Junkerovim rečima, „pravedan i izbalansiran sporazum“ za obe strane. Ostaje samo još da ovaj sporazum potvrde i britanski parlamentarci u subotu.

Ništa još nije gotovo...

Međutim, kako za Sputnjik kaže dugogodišnji dopisnik iz Londona Siniša Ljepojević, sve je još vrlo neizvesno, jer nije sasvim jasno o kakvom planu, odnosno, dogovoru je reč.

Prema njegovim rečima, koliko se za sada može saznati, manje ili više se taj plan podudara sa onim sporazumom koji je bivša premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom, a jedina promena u ovom planu je u delu koji se odnosi na Severnu Irsku.

„Koliko je do sada poznato, Britanija je predložila, a Brisel je očigledno prihvatio, da tvrda granica između Republike Irske, koja je članica EU, i Velike Britanije bude uspostavljena morskim putem, u Irskom moru između Velike Britanije i irskog ostrva. Takođe da kopneni deo granice, koji se tiče Severne Irske i Republike Irske, bude regulisan na način da Severna Irska ostane u pravilima jedinstvenog tržišta EU, a da razliku u troškovima, znači u carinama, u PDV-u i tako dalje između cena EU i britanskih standarda, ako je na štetu Severne Irske, plaća britanska Vlada, a ne da je plaćaju kompanije u Severnoj Irskoj i njeni građani“, objašnjava Ljepojević.

Iskorak u odnosu na „bekstop“

Ovakav plan je, dodaje naš sagovornik, u osnovi iskorak u odnosu na takozvani „bekstop“, gde bi Severna Irska, po starom planu, ostala u carinskoj i trgovačkoj uniji sa EU, što je i pocepalo Veliku Britaniju.

„Ovo je jedno srednje rešenje, gde ipak između Republike Irske i Velike Britanije postoji prava granica i to morskim putem, dok bi kopneni deo između Severne Irske i Republike Irske bio regulisan tako što bi se poštovala pravila jedinstvenog evropskog tržišta, ali bi troškove, razlike u cenama tih stvari plaćala centralna Vlada iz Londona“, navodi Ljepojević.

Hoće li parlament podržati

Na pitanje da li bi britanski parlament mogao da prihvati ovaj dogovor premijera Borisa Džonsona i Brisela, iskusni novinar kaže da je to teško reći, jer haos koji je nastao još u doba Tereze Mej još traje.
Kako sada stoje stvari, primećuje Siniša Ljepojević, nejasno je da li će u subotu parlament podržati ovaj sporazum. Međutim, sasvim je jasno da je ovo rešenje jedino moguće postići sa Evropskom unijom, jer je druga opcija da Velika Britanija izađe iz Unije bez ikakvog dogovora.

„Treba imati u vidu da dolaze vesti o tome da Demokratska partija unionista iz Severne Irske, partija koja okuplja protestante u Severnoj Irskoj i koja je u koaliciji sa vladajućim konzervativcima u Londonu, nije spremna da prihvati taj sporazum. To stvara glavnu neizvesnost, ali pregovori još traju. Sa druge strane i opozicioni laburisti, koji su sve do sada bili protiv bilo kakvih predloga, sada kažu da bi podržali taj predlog Borisa Džonsona, pod uslovom da se o tom sporazumu građani izjasne na referendumu. To je takođe malo verovatno, jer laburisti do sada nisu poštovali referendum o ’bregzitu‘, a sada traže da drugi referendum potvrdi ovaj dogovor. Cilj laburista je da se što više odgode neminovni vanredni parlamentarni izbori, koje bi oni za sada izgubili“, kategoričan je Ljepojević, uz ocenu da su male šanse da će britanski parlamentarci podržati ovaj dogovor u subotu.

„Ali, sve je moguće, pogotovo ako se nešto obeća“, zaključuje Ljepojević za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala