Fudbalski skandali drmaju Evropu — ima li UEFA snage da se ne uruši

© AFP 2023 / ALAIN JOCARDReprezentativci Turske salutiraju vojnicima na stadionu u Parizu.
Reprezentativci Turske salutiraju vojnicima na stadionu u Parizu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako su do juče huligani iz eks-ju republika bili najveće zlo evropskog fudbala, onda su gotovo preko noći postali maltene simpatični, nestašni dečaci.

Razlog za ovaj „odlazak u ilegalu“ dosadašnjih večno dežurnih krivaca na tapetu Evropske fudbalske federacije (UEFA), uglavnom srpskih i hrvatskih huligana, najnoviji su incidenti, čiji su akteri bili bugarski huligani i huligani koji prate reprezentaciju takozvane države Kosovo, kao i turski reprezentativci.

Podsećamo — bugarski navijači „proslavili“ su se u ponedeljak rasističkim vređanjem i nacističkim pozdravljanjem reprezentativaca Engleske, zbog čega Bugarskoj slede žestoke kazne od strane UEFA. Spominje se čak i izbacivanje Bugarske iz kvalifikacija, a samim tim i sa Evropskog prvenstva.

Navijači reprezentacije samoproglašene države Kosovo skandirali su „UČK“ na utakmici protiv Crne Gore u Prištini, zbog čega je došlo do tuče sa crnogorskim navijačima.

Pre toga, UEFA je zapretila oštrom kaznom fudbalskom savezu Kosova zbog zabrane ulaska fudbalerima Crvene zvezde u južnu srpsku pokrajinu.

„Prijateljski“ incidenti

Navijači reprezentacije takozvane države Kosovo uspeli su da izazovu incident i u Italiji, na prijateljskoj utakmici između Breše i Vojvodine. Prijateljska utakmica je prekinuta kada su navijači Vojvodine uleteli na teren isprovocirani albanskim zastavama koje su razvili kosovski huligani.

Za poslednji u nizu fudbalskih incidenata odgovorni su turski reprezentativci, koji su „pozdravili“ vojničkim salutiranjem svoje vojnike koji učestvuju u ratnim operacijama protiv Kurda u Siriji, zbog čega UEFA razmatra mogućnost da oduzme Istambulu organizaciju utakmice finala Lige šampiona iduće godine.

Dugogodišnji sportski novinar Dobrivoje Bobi Janković kaže za Sputnjik da eskalacija nasilja na fudbalskim stadionima nije ništa novo na evropskom kontinentu i da se ona „razvija srazmerno padu Evropske unije u celini“.

EU je, prema njegovim rečima, jedno vreme bila uzor za navijače širom sveta, međutim, „čuveni engleski fer-plej odavno je izumro“.

Janković podseća na slučaj kada je mlada reprezentacija Srbije igrala protiv odgovarajuće selekcije Engleske u Kruševcu. U to vreme je u engleskom timu igrao jedan tamnoputi mladić, koji je svojim huliganskim ponašanjem izazvao nečuven incident.

„Samoubistvo“ Rija Ferdinanda

„Vrlo brzo, engleski mediji su proglasili Srbe za neko zlo s kojim uopšte ne treba imati posla, a državu Srbiju nazvali su rasističkom“, dodaje Janković.

Međutim, da nije bilo Rija Ferdinanda, koji je igrao za Mančester junajted u paru sa našim Nemanjom Vidićem, ko zna do koje mere bi Srbi bili satanizovani od „engleske garniture koja vreba i traži rasiste po celoj Evropi“.

„Ustao je Rio Ferdinand, kao veliko ime i najbolji igrač Mančester junajteda u to vreme, i rekao: ’Englezi treba da ćute, jer moj rođeni brat je žrtva rasizma, bez ikakvog razloga. Razgovarao sam i sa Nemanjom o situaciji u Srbiji i jednostavno sam zaprepašćen. Okanite se optuživanja drugih, svi su krivi sem vas‘“, podseća Janković.

On dodaje da je Ferdinand bio pri kraju karijere i da je ta izjava negativno uticala na njegov dalji razvoj, jer ga, čak i danas, ometa da postane trener.

Gubljenje kompasa

Sagovornik Sputnjika kaže da ako je Engleska kolevka fudbala, onda je i kolevka onog zla koje se zove huliganstvo i dodaje da huliganskog divljanja u Evropi nije bilo, dok se ono nije pojavilo u Engleskoj.

On smatra da se huliganstvo pojačava danas zato što Evropa slabi, EU je na mnogo punktova „izgubila je kompas“, a evropske države se slažu kao rogovi u vreći.

UEFA, u izvesnom smislu, deluje dosta dobro, što se tiče propisa i zakona, ali što se tiče kažnjavanja, tu su aršini, naravno, drugačiji i oni idu na štetu manjih saveza.

„Ovo sada što se dešava na balkanskom prostoru samo je rezultat toga i refleksija jedne ružne politike prema našoj državi. To se prenosi na stadione i na fudbal, zato što je najpopularniji, jer u svakom incidentu te vrste, nacionalizama i sličnih negativnih pojava, najdalje se čuje kada se stvar dogodi na fudbalskom stadionu“, kaže Janković.
Kapitalisti i vazali

„Takve stvari se sada dešavaju i u okolnim zemljama, poput Bugarske, koja je iznutra veoma oslabila“, smatra on.

„Za Kosovo, koje je primljeno u UEFA i FIFA po nalogu zapadnih moćnika, kojima smeta Balkan i jaka Srbija na Balkanu, veliko je pitanje kako će i da li će UEFA reagovati na sve učestalije incidente tamošnjih huligana“, dodaje Janković.

„UEFA i FIFA kažnjavaju nemoćne, a današnjim fudbalom, preko kapitala, vladaju moćne zemlje, dok smo svi mi ostali samo vazali“, ističe Janković.

„Zato će i eventualne sankcije UEFA prema Turskoj biti mnogo blaže nego prema Bugarskoj“, zaključio je Dobrivoje Bobi Janković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala