Britanski ekspert poručuje: Ne očekujte EU ni za 10 godina, alternativa su vam Rusija ili Kina

CC0 / Balkan Photos / EU i Srbija - daleko od članstva
EU i Srbija - daleko od članstva  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Kristofer Koker smatra da članstvo Zapadnog Balkana u EU nije moguće u bliskoj budućnosti, ali ističe da to ne znači da te države ne treba da nastave pridruživanje i saradnju sa EU.

„Kada bih se kladio, što inače ne radim, rekao bih ’ne u narednih 10 godina‘. A nakon toga, ko zna“, rekao je Koker, koji je učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Ukazao je da u EU postoji zamor od proširenja i da se suočava sa egzistencijalnom krizom i pitanjem da li je i u kojoj meri spremna da nastavi integraciju, imajući u vidu porast populizma i nacionalizma, naročito u zemljama koje su bile izrazito proevropske.

Problem su i pojedini lideri u istočnoj Evropi, odnosno Poljskoj i Mađarskoj, koju vodi Viktor Orban i nameće „neliberalnu demokratiju“, navodi Koker, dodajući da je EU zajednica liberalnih demokratija.

Još jedan problem je i posvećenost procesu proširenja, ističe i dodaje da je Turska 30 godina pregovarala o članstvu, a tek pre oko dve godine shvatila da EU nikada nije bila ozbiljna po tom pitanju.

„Tako da je važno za vaše političare da odluče pod kojim uslovima. Ne mislim da je članstvo u EU moguće u bliskoj budućnosti, ali to ne znači sporazum o pridruživanju ili neki oblik političke i ekonomske pripadnosti“, rekao je Koker za Tanjug.

„Nepotopiv nosač aviona kineskih investicija i ekspanzije“

Koker je rekao da ne vidi razlog da se kaže da Zapadnom Balkanu nije mesto u EU, ali ističe da postoje razlozi zašto to već nije, a među njima, kaže, najvažniji su socioekonomske i političke prirode.

„Koliko Srba želi da se pridruži EU? Ako je nacija podeljena između onih koji žele i koji ne žele, onda mislim da je pitanje da li EU želi takvu zemlju“, rekao je Koker i kao primer naveo Veliku Britaniju koja se „nikad nije pomirila s tim da bude član ove organizacije“.

Koker je dodao da je moguće da zemlje Zapadnog Balkana ne žele da postanu članice EU.

„Ali to ih ne zaustavlja da budu povezane s njom na veoma blizak način, na primer, preko carinske unije, a da ne budu u samoj organizaciji“, naveo je on.

Na pitanje koja je alternativa za EU za zemlje Zapadnog Balkana, on je rekao da postoje dve opcije.

„Jedna je ruska. Oni ulažu mnogo novca u vaš politički sistem kako bi osigurali da se ne pridružite EU“, tvrdi Koker.

Kao drugu mogućnost navodi Kinu i ukazuje na sporazume i inicijative Pekinga, poput „Pojasa i puta“ i mnogih infrastrukturnih projekata.

„Možete da postanete deo ove evroazijske ideje koju Kina i Rusija guraju“, rekao je Koker, dodajući da zemlje Zapadnog Balkana mogu da se pretvore u „nepotopiv nosač aviona kineskih investicija i ekspanzije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala