Bela kuća o mogućnosti učešća Putina na samitu G7

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postoji mogućnost da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu bude upućen poziv da učestvuje na samitu „Velike sedmorke“ 2020. godine u SAD, ali na tom skupu će učestvovati i lideri drugih zemalja koje nisu članice G7, rekao je predstavnik Bele kuće Mik Malvejni.

„Ja ću se, na primer, sastati sa Skotom Morisonom, premijerom Australije... Ako me pitate može li 'Velika sedmorka' da postane 'Velika osmorka' – to nije bilo razmatrano. To ne može da se dogodi u kratkom roku“, naglasio je Malvejni.

On je naveo da će samit G7 biti održan od 10. do 12. juna 2020. u Majamiju, u hotelu „Tramp nešenel doral rizort“, koji pripada američkom predsedniku Donaldu Trampu.

G7 i G8

„Velikoj sedmorci“ pripadaju Nemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Francuska i Italija.

Format je 1998. godine proširen učlanjenjem Rusije, ali su nakon povratka Krima u sastav Ruske Federacije članice kluba odlučile da ne dođu na samit u Sočiju i umesto toga su se okupile u Briselu.

Krajem avgusta britanski „Gardijan" je preneo da se Tramp posvađao s liderima G7 koji nisu prihvatili njegov stav da je neophodno da se Rusija vrati u format G8. Američkog lidera podržao je samo italijanski premijer Đuzepe Konte. Nemačka kancelarka Angela Merkel je pitanje povratka Rusije u klub povezala s napretkom u rešavanju ukrajinske krize.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je Moskva spremna za dijalog i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata „Velike osmorke“, ali da to nije samo po sebi cilj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala