Asad: Zločinačka turska operacija je neprikriveni napad na Siriju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski lider Bašar Asad je na sastanku sa savetnikom iračkog premijera za pitanja nacionalne bezbednosti Falehom el Fajadom izjavio da Turska vrši zločinačku agresiju nad Sirijom.

„Turska zločinačka agresija, koju vrši Erdoganov režim nad našom zemljom u ovom trenutku, predstavlja sramnu invaziju i neprikriveni napad“, naveo je Asad.

Prema njegovim rečima, Damask će se suprotstavljati tom napadu svim zakonitim sredstvima.

​Irački savetnik predao je Asadu poruku od premijera Adela el Mahdija u vezi s razvijanjem odnosa dveju zemalja, kao i s borbom protiv terorizma i zaštitom bezbednosti zajedničke granice.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio da je Turska uverila Moskvu da će poštovati teritorijalnu celovitost Sirije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će ruska strana raditi na tome da Turska i Sirija uspostave saradnju u zaštiti bezbednosti na zajedničkoj granici.

Turska je 9. oktobra počela vojnu operaciju „Izvor mira“ na severu Sirije, koja je usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i drugih, njoj bliskih oružanih formacija.

Autonomna administracija severoistoka Sirije je 13. oktobra objavila da je s Damaskom postigla dogovor, prema kojem sirijska armija treba da zauzme teritorije duž severne granice radi odbijanja „turske agresije“.

Vladine snage su ušle u niz naselja u provinciji Raka i na severu Alepa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala