Američki diplomata: Tramp nije tražio od Ukrajine uslugu za uslugu

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp nije povezivao pružanje pomoći Ukrajini s istragom protiv bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena u toj zemlji, rekao je američki ambasador u EU Gordon Sondlend tokom saslušanja u Kongresu SAD.

Svedočenje američkog diplomate je uručeno Predstavničkom domu, koji vodi istragu u okviru procedure Trampovog impičmenta.

Sondlend je tokom svedočenja rekao da mu je Tramp govorio da nije bilo nikakve „usluge za uslugu“, u smislu pružanja vojne pomoći Ukrajini u zamenu za istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena i njegovog sina, piše list „Politiko“, koji je objavio svedočenje diplomate.

Ambasador takođe tvrdi da, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo da bude nikakvog odlaganja kada je reč o pružanju takve pomoći, iz bilo kog razloga.

Sondlend je potvrdio da je dobijao uputstva od Trampa da se bavi „ukrajinskim pitanjem“ zajedno s Trampovim ličnim advokatom Rudolfom (Rudijem) Đulijanijem.

„Gospodin Đulijani je posebno spomenuo izbore 2016. godine i kompaniju ’Burizma‘ kao dve antikorupcijske teme za istragu, koje su veoma važne za predsednika“, prokomentarisao je Sondlend.

Upravo su te dve teme figurirale u telefonskom razgovoru Trampa i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je ranije objavila Bela kuća.

Ovaj razgovor je bio povod za pokretanje procedure impičmenta američkog predsednika.

Demokrate su u Kongresu SAD 24. septembra pokrenule proces Trampovog opoziva, jer sumnjaju da je zbog ličnih političkih ciljeva pokušao da izdejstvuje kod ukrajinskog rukovodstva istragu o Hanteru Bajdenu, koji je radio u energokompaniji „Burizma“.

Hanterov otac, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i sadašnji predsednički kandidat, javno je govorio o tome da je postigao da ukrajinske vlasti otpuste glavnog tužioca Viktora Šokina, koji se pre toga bavio istragom o povlašćenom položaju tog preduzeća.

Bajden negira da postoji bilo kakva veza između otpuštanja Šokina i rada njegovog sina.

Demokrate smatraju da je Tramp pretio Ukrajini da će obustaviti vojnu pomoć ako protiv Bajdena ne bude pokrenuta istraga. Objavljeni stenogram telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog potvrdio je da je američki lider, pored ostalog, zamolio ukrajinskog kolegu da sprovede istragu o okolnostima Šokinovog otpuštanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala