Američke diplomate nisu imale pravo na posetu Severodvinsku i Nenoksu

© Sputnik / Mariя Plotnikova / Uđi u bazu fotografijaSeverodvinsk
Severodvinsk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke diplomate koje su udaljene s voza za Severodvinsk nisu imale pravo da posete taj grad, kao ni Nenoks, rekao je novinarima predsednik Gradskog saveta poslanika Severodvinska Mihail Starožilov.

„Stranim državljanima je neophodna dozvola Federalne službe bezbednosti opštine i grada Severodvinska. Za posetu Nenoksa potrebna je specijalna propusnica Državnog centralnog mornaričkog poligona Ministarstva odbrane Rusije. A ovi građani se nisu obraćali Opštini za dozvolu“, rekao je Starožilov.

On je podsetio da je do početka devedesetih godina Severodvinsk bio zatvoren za slobodne posete, a da je zatim postao grad u kojem stranci borave samo uz preporuku.

U Severodvinsku (40 kilometara od Arhangelska) nalazi se centar za izgradnju podmornica „Sevmaš“, u kom se grade najnovije ruske nuklearne podmornice klase „Borej“ i „Jasen“.

U selu Nenoksu (na 12 kilometara od Severodvinska) nalazi se vojni poligon, na kojem se ispituju najnoviji oružani kompleksi.

Ranije su mediji objavili informaciju da su trojica američkih diplomata udaljena s električnog voza ka Severodvinsku, pošto su narušili administrativna pravila.

Portparolka Ambasade SAD u Rusiji Rebeka Ros je kasnije saopštila da su američke diplomate u Nenoks putovale službeno. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da će Moskva uputiti protestnu notu Vašingtonu posle ovog incidenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala