Zaev: Vlada u Skoplju će verovatno pasti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Makedonije Zoran Zaev
Premijer Makedonije Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, to će praktično značiti da ne uvažava i da čak kažnjava Prespanski sporazum, istakao je severnomakedonski premijer Zoran Zaev.

On smatra da u tom slučaju EU ne može očekivati ni rešenje kosovskog problema, za šta se, inače, neprestano poziva na uspeh Skoplja, te ističe da je to dobar model kako bi i Beograd i Priština trebalo da se dogovore u interesu napretka na putu ka EU.

„Svi kažu da je Prespanski sporazum za sada jedan od najboljih primera na Zapadnom Balkanu. Ako EU ’kazni‘ i taj sporazum i Severnu Makedoniju odlaganjem pristupnih pregovora, kako onda može očekivati da će Aleksandar Vučić i Hašim Tači naći rešenje za kosovsko pitanje, ili kako će motivisati bosanske lidere da nađu rešenje u BiH. U BiH već godinu dana nema vlade“, izjavio je Zaev za Tanjug.

On je naglasio da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se radi i da je neophodna motivacija od strane EU.

„Nadam se da će nam EU dati motivaciju kako bismo nastavili sa napornim radom na reformama i budućnosti“, naglasio je Zaev.

Severnomakedonski premijer je izrazio nadu da će njegova zemlja dobiti zeleno svetlo na predstojećem sastanku šefova država-članica EU, iako ga šefovi diplomatija nisu dali juče u Luksemburgu.

„Nijedna zemlja-članica EU nema primedbe na nas. Problem je u diskusiji o reformi EU. Mi očekujemo da paralelno može da se sprovode reforma EU i da teče proširenje, odnosno da se taj proces nastavi na Severnu Makedoniju i Albaniju“, kazao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema nikakvu alternativu.

„Alternative nema. Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora mi se nećemo odreći našeg evropskog puta. EU je naša budućnost“, istakao je Zaev.

Kazao je da će verovatno, zbog daljeg odlaganja pregovora, pasti Vlada u Skoplju, ali da će na njeno mesto doći druga koja će nastaviti evropski put.

„Zbog ove EU smo promenili naše ime, napravili sporazume sa Grčkom i Bugarskom i unapredili naše odnose sa drugim susedima. Verujem da će EU da nas motiviše da nastavimo sa radom i postignemo još više uspeha“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala