U zoni turske vojne operacije nekoliko hiljada kurdskih boraca

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG)
Pripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na severu Sirije, gde Turska vodi vojnu operaciju „Izvor mira“, nema više od nekoliko hiljada kurdskih boraca, saopštio je direktor Zajedničke obaveštajne uprave Sirije Husam Luka.

„Broj boraca sirijskih Kurda na severu Sirijske Arapske Republike nije veći od nekoliko hiljada i mi sarađujemo sa njima preko prijateljske ruske strane“, rekao je Luka uoči savetovanja rukovodilaca specijalnih službi država-partnera Federalne službe bezbednosti Rusije u Sočiju, ne navodeći druge detalje.

Zvanično nije saopšteno koliko vojnika su Oružane snage Turske angažovale u vojnoj operaciji „Izvor mira“, ali su turski mediji pisali o cifri od oko 15.000.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala