Teheran zahteva preispitivanje strukture UN i Saveta bezbednosti

© AP Photo / Ebrahim NorooziMuhamed Džavad Zarif
Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran smatra da je neophodno preispitivanje strukture Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i te same organizacije, saopštio je ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif tokom zasedanja zajedničke komisije Irana i Južne Afrike.

Ministar je ukazao da se stavovi Južne Afrike i Irana poklapaju povodom niza pitanja, uključujući i „potrebu da se preispitaju strukture UN i Saveta bezbednosti, borba sa terorizmom i ekstremizmom, kao i upotreba atomske energije u mirovne svrhe“.

Zarif je ukazao da se ispostavilo da evropske zemlje nisu u stanju da ispune svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma s Iranom, nakon istupanja SAD iz tog dokumenta, što je dovelo do toga da Iran izgubi strpljenje.

„Nažalost, nismo videli nijednu efikasnu meru. Evropa je pokazala da nije sposobna da ispuni svoje obaveze“, rekao je ministar, istakavši da je Teheran u tri faze smanjio obim svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma i da će nastaviti da preduzima neophodne mere, ukoliko u sporazumu ne bude „ravnoteže“.

Iranski ministar je dodao da je Iran sve akcije u tom pravcu sprovodio na osnovu odredbi nuklearnog sporazuma.

Sredinom 2015. godine „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD, Francuska) i Iran zaključili su Zajednički sveobuhvatni plan dejstava. Sporazum je predviđao ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sporazum u svom prvobitnom obliku nije potrajao ni tri godine: SAD su u maju 2018. godine objavile povlačenje iz sporazuma i obnavljanje strogih sankcija protiv Irana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala