Prva reakcija Beograda na upad Rosu na sever Kosova

© Sputnik / Dejan SimićZgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je jutrošnju akciju ROSU na severu KiM i rekao da su njeni pripadnici želeli da uhapse šefa operative KPS-a za Sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Tokom akcije uhapšen je Rade Basara, još jedan radnik KPS-a regiona Sever. Đurić je dodao da je namera da se Srbi okrive za ubistvo Olivera Ivanovića.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je više od 100 pripadnika specijalne jedinice ROSU, naoružanih do zuba, upalo jutros u 5 sati i 45 minuta na sever KiM, da su u grad ušli sa 25 vozila, a da je oko 40 vozila bilo na ulazu u grad.

Glavna meta operacije, kako je kazao Đurić, bio je komandir operative KPS-a zadužen za Sever Željko Bojić, kome su upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Đurić je dodao da je uhapšen i Rade Basara, još jedan radnik KPS regiona Sever, koji je radio na značajnim slučajevima.

„To je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, zastraše, da se pod pritiscima uvežu sa različitim zločinima koji su se desili na području KiM, uključujući i neka ubistva“, rekao je Đurić.

On je dodao da upad jedinica ROSU ima veze sa tim što je Priština doživela poraz u Interpolu i da je reakcija stigla za manje od 24 sata.

Specijalne jedinice ROSU napustile su Kosovsku Mitrovicu nešto posle 6 sati.

Đurić je naglasio da je upad ROSU „igranje sa mirom“ u južnoj srpskoj pokrajini, jer se zna da su pripadnici ROSU bivši pripadnici OVK.

„Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na KiM u slučaju da se pokuša proterivanje, ubijanje. Predsednik Aleksandar Vučić je više puta govorio o tome“, rekao je Đurić i podsetio da je Vučić 29. maja ove godine, posle tadašnjeg upada ROSU na Sever, upozorio da se ovako nešto sprema i da će Željko Bojić i srpski policijski region biti mete Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala