Povratak Rake pod kontrolu Damaska — korak u budućnost Sirije

© AP Photo / ANHASukobi turskih snaga i Kurda u Siriji
Sukobi turskih snaga i Kurda u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povratak sirijske Rake pod kontrolu sirijske armije ima strateški značaj, s obzirom na vojnu operaciju koju Turska vodi na severo-istoku Sirije. Činjenica da je sirijska armija ušla u Raku igra važnu ulogu, s tačke gledišta budućeg državnog uređenja, smatra orijentalista Sergej Demidenko.

Vojni izvor je 16. avgusta saopštio da su odredi sirijske armije prvi put od 2014. godine ušli u grad Raku i postavili tamo svoju osmatračnicu.

Raku su 2014. godine zauzeli teroristi DAEŠ-a i ona je postala de fakto terorističko utvrđenje. U oktobru 2017. godine grad je oslobođen posle višemesečne vojne operacije Sirijskih demokratskih snaga, uz podršku avijacije međunarodne koalicije.

Tokom masovnog bombardovanja i dejstava proameričkih kurdskih formacija, Raka je razorena i još nije obnovljena.

„Raka je veliki grad, prestonica istoimene provincije, koja ima veliki strateški značaj. Za taj grad su se prvo borili Sirijska slobodna armija i Nusra front, potom su tu ušli teroristi DAEŠ-a“, a zatim je u grad, uz podršku Amerikanaca, ušla kurdska opozicija i zauzela ga. To je važan ekonomski i strateški centar i važan objekat sa simboličke tačke gledišta“, rekao je Demidenko.

Kurdi u savezu s Asadom

Orijentalista je naglasio da je činjenica da je sirijska armija ušla u Raku „važna i iz ugla budućnosti Sirije“. Prema njegovim rečima, turska invazija je praktično dovela do toga da je kurdska opozicija sada u savezu s armijom Bašara Asada i da nastupa sa njom kao „nekakva zajednička politička i vojna sila“.

„Teško je reći kako će se dalje razvijati situacija, ali ne sumnjam u to da Turska računa na to da će se dugo zadržati na onim teritorijama koje sada kontroliše ili pokušava da kontroliše. Želja Erdogana da stvori 30 kilometara dugu zonu bezbednosti duž čitave severne granice Sirije teško da je ostvariva, zbog čega će turska armija morati da se suprotstavi sirijskoj armiji, mada mislim da do direktnih borbi neće doći. A glavna stvar je da će pod zaštitom sirijske armije, koju podržavaju Rusija i Iran, delovati kurdske formacije, koje nisu ni sa čim obavezane. Sa takvom situacijom Turska se suočavala već nekoliko puta kada je pokušavala da potisne aktivnost Radničke partije Kurdistana i njenih saveznika, na primer, na severu Iraka“, rekao je ekspert.

Prema njegovim rečima, sada postoji izvestan politički rezultat za budućnost Sirije, pošto su se sada i Kurdi i sirijske vlasti nevoljno našli u političkom dijalogu. „Mislim da će to trajati i čini mi se da je to korak na putu ka federalizaciji Sirije i njenom preoblikovanju u neku novu demokratsku državu. Moguće je da je to već veliki korak u pravcu budućeg mirovnog dogovora“, zaključio je Demidenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala