Opasna postizborna poruka koju je Priština poslala Srbima

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 100 pripadnika kosovskih specijalnih policijskih snaga ROSU, u pratnji 25 oklopnih vozila i džipova, upalo je u sredu ujutru na sever Kosova i uhapsilo dvoje Srba, pripadnika kosovske policije, zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

U saopštenju kosovske policije potvrđeno je da je akcija sprovedena na osnovu naloga za pretres koji je izdalo Posebno odeljenje Osnovnog suda, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (R. B.) uključenog u nalog za pretragu.

Već viđeno

Branimir Stojanović, državni sekretar i član Srpske liste, za Sputnjik kaže da je ovo samo deo kontinuiteta politike koja traje i koju Srbi koji žive na Kosovu — dobro poznaju.

„Nažalost, to je politika koja se Srbima nudi iz Prištine, a to je stvaranje stalne nesigurnosti i atmosfere strepnje i straha. Na taj način vrše pritisak računajući da će Srbi otići odavde, ali i da će tako smekšati političke predstavnike Srba da budu kooperativniji, da bi oni prestali sa tihom represijom koja se tamo sprovodi“, smatra Stojanović.
View this post on Instagram

Đurić: „Do zuba naoružani pripadnici OVK presvučeni u uniforme ROSU upali na Sever“, Meta: Željko Bojić

A post shared by Kosovo_Gračanica038 (@kosovo_gracanica038) on

Povodom hapšenja Srba na severu Kosova oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da je zabrinjavajuće to što Priština izmišlja „nacionalni kriminal“ i igra se sa mirom na severu Kosova. Sličan stav izneo je i Stojanović, koji napominje da je ovo još jedan u nizu opasnih poteza, koji i međunarodna zajednica na neki način podržava.

Atmosfera pritiska

„To je atmosfera koja se stvara i sigurno je da Albanci očekuju da na ovaj način postignu neki efekat. Očekuju verovatno da će stalnom tenzijom omekšati neke stavove, ali siguran sam da to neće dati nikakav efekat, osim što to na naše ljude deluje na način da se osećaju nesigurno i plaše se incidenata. Vrlo je važno da budemo jedinstveni i da se tako suprotstavljamo svim tim pritiscima“, naglašava Stojanović.

Po rečima Marka Đurić, glavna meta cele operacije bio je komandir operative KPS regiona za sever Željko Bojić. Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu i odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Uhapšen je još jedan radnik KPS sever — Rade Basara, koji je radio na važnim slučajevima.

Bojićeve komšije su za medije izjavile da su ih probudile lomljava i buka i da su kada su otvorili vrata stana, videli desetak maskiranih osoba koje su im naredile da se vrate u stan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala