Đorđević: Nije kasno za doradu predloženog zakona o boračkoj zaštiti (video)

© Sputnik / Dejan SimićMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije još kasno da se doradi Predlog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, jer još nije prošao međuresornu proceduru, izjavio je danas Sputnjiku ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ali je i ocenio da su nerealni zahtevi veterana koji protestuju ispred zgrade Predsedništva.

U Predsedništvu Srbije danas je održan sastanak delegacije grupe ratnih veterana koji već danima protestuju u Pionirskom parku sa šefom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem i predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nezadovoljni rešenjima u predloženom zakonu, veterani su sagovornike upoznali sa svojim zahtevima, a ministar Đorđević je izjavio da još ima prostora da se interveniše na predloženim rešenjima, ali i da protest nije bio način da se iskažu stavovi.

„Danas su predstavnici Ministarstva imali sastanak sa grupom veterana koja protestuje ispred Predsedništva i na sastanku su se čuli njihovi zahtevi. Moram da kažem da je zakon rađen u dogovoru sa 95 odsto boračkih udruženja. Bile su, takođe, organizovane javne rasprave i ovaj zakon je prošao u 13 gradova. Naravno da smo gledali da prihvatimo sve što je bilo bitno, a znate instrukciju našeg predsednika da, kada je u pitanju ova populacija, mi kao država moramo da budemo odgovorni i da vidimo šta sve možemo maksimalno da prihvatimo, vodeći računa upravo o tome da su se oni borili za našu zemlju i da kao država moramo da imamo poseban odnos prema njima“, naglasio je Đorđević.

© Ministarstvo odbranePripadnici 63. padobranske brigade GIF1
Đorđević: Nije kasno za doradu predloženog zakona o boračkoj zaštiti (video) - Sputnik Srbija
Pripadnici 63. padobranske brigade GIF1

On je dodao da su upravo predstavnici boračkih udruženja praktično bili tvorci predloga zakona i promena koje su mislili da on treba da sadrži.

„Sve te promene su unešene i moram da kažem da predlog zakona još nije prošao međuresornu proceduru. On tek treba da ide na interresorna mišljenja i tek treba da ide u skupštinsku proceduru. Ništa još nije kasno, ali nije način da protestima dođete do nekih svojih rešenja“, zamerio je ministar grupi veterana koja protestuje.

On je napomenuo da je uvek bilo prostora da na formalan način uđu u proceduru i ukažu na svoje viđenje zakona i na svoje sugestije.

„Mi smo danas na tom sastanku čuli njihove zahteve i oni su bili poprilično nerealni u ovom trenutku, od toga da se priznaju neke nacionalne penzije, do toga da svim građanima koji su se ikada borili na prostoru SFRJ Republika Srbija prizna prava koja nisu ostvarili u bivšim jugoslovenskim republikama. U nekim stvarima su išli do nerealnosti“, ocenio je ministar za Sputnjik.

On, međutim, smatra bitnim da nijedno pravo od onih koje su veterani imali i ranije ovim predlogom zakona nije umanjeno. Đorđević je podsetio da 40.000 njih sada prima razne boračke naknade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala