Bugarska: Niko nas ne može nazivati životinjama

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaFudbalska reprezentacija BUgarske
Fudbalska reprezentacija BUgarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev je, komentarišući skandalozne događaje u fudbalu proteklih dana, rekao da ostavka predsednika Bugarskog fudbalskog saveza Borislava Mihajlova, zbog više nego ubedljive pobede engleskog tima i ponašanja bugarskih navijača na utakmici, odražava namere rukovodstva te zemlje da izbegne odgovornost.

„Rukovodstvo se samo razotkrilo objašnjenjima da je ova ostavka neophodna samo zbog rasističkih ispada, jer nijedan sportski savez nije odgovoran za ponašanje navijača. Nijedan savez, pa ni Fudbalski savez Bugarske, ne može se baviti zaštitom ili istragama, ne može preuzeti na sebe ulogu organa za sprovođenje zakona i ulogu države“, rekao je Radev, a prenosi Bugarska nacionalna televizija.

On je dodao da žali zbog toga što su strani mediji tako generalizovali situaciju, komentarišući ponašanje bugarskih navijača.

„Generalno, veoma je neprijatno kada Bugarsku, koja je spasila 50.000 Jevreja i koja nije dozvolila da se i jedan od njih pošalje u logore smrti, u vreme koje je bilo najstrašnije za Evropu, povezuju sa rasizmom. Ne može se dozvoliti generalizacija ovog problema“, istakao je predsednik Bugarske.

Premijer Bugarske Bojko Borisov oštro je kritikovao način na koji su britanski mediji komentarisali situaciju na utakmici između Bugarske i Engleske. List „San“ je reprezentativce Bugarske nazvao „životinjama“, i to prilikom saopštavanja rezultata utakmice — Lions (lavovi) 6 : Animals (životinje) 0.

„Spasavali smo Jevreje tada kada su ih drugi spaljivali u peći. Kakvi rasisti? Niko nas ne može nazivati životinjama. S pravom nas to ljuti“, rekao je premijer.

U Bugarskoj su uhapšena šestorica navijača koji su koristili uvrede i nacističke pozdrave tokom utakmice reprezentacija Bugarske i Engleske, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske.
Prema informacijama Ministarstva, ukupno 15 navijača je narušilo zakon. Policija je uspela da uhapsi šestoricu, dok za trojicom još uvek traga. Protiv šestorice navijača i dalje se prikupljaju dokazi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala