Asadova savetnica: Mogući pregovori Sirije i Turske u Sočiju

© AP Photo / Emrah GurelSukobi na granici Sirije i Turske
Sukobi na granici Sirije i Turske - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sočiju bi mogli biti održani tursko-sirijski pregovori o situaciji u vezi s operacijom turske vojske na severu Sirije, izjavila je savetnica predsednika Sirije za politička pitanja Busejna Šaban.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije 16. oktobra izjavio da Damask i Ankara treba da uspostave praktičnu saradnju na osnovu Adanskog sporazuma iz 1998. godine, a da je Rusija spremna da podrži taj dijalog.

„Ruski prijatelji su danas objavili da pokušavaju da organizuju tursko-sirijski sastanak za pitanja bezbednosti u Sočiju. Mi smo to čuli od Rusa, nemamo nikakve kontakte s Ankarom, sa silom koja okupira našu zemlju i razara je“, izjavila je Šabanova u intervjuu za televizijski kanal „RT Arabik“.

Asadova savetnica je dodala da Damask pozdravlja povlačenje američkih vojnika iz Sirije, ali da ne želi da „američkog okupatora zameni turski“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Autonomna administracija teritorije na severoistoku Sirije 13. oktobra je saopštila da je sa sirijskim vlastima postigla dogovor o razmeštanju sirijske armije duž cele granice Sirije s Turskom, kako bi pružila pomoć u odbijanju napada turske armije i proturskih grupacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala