Ankara o pozivu Rusije na tursko-sirijski dijalog: Dobra volja Moskve

© Foto : İHASergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podrška Rusije tursko-sirijskom dijalogu o pitanjima bezbednosti predstavlja ispoljavanje dobre volje Moskve, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 15. oktobra da Damask i Ankara treba da uspostave praktičnu saradnju, a da je Rusija spremna da im u tome pomogne. Prema njegovim rečima, Rusija priznaje da postoje legitimni interesi turskih snaga da zaštite bezbednost svoje granice i zalaže se za to da Damask i Ankara uspostave saradnju na osnovu Adanskog sporazuma iz 1998. godine.

Rusija to govori sa dobrim namerama. Glavno što oni govore jeste da Turska legitimno brine za svoju bezbednost. Oni se pozivaju na Adanski sporazum. Rusi mogu sa dobrom voljom da se zalažu za širenje kontrole sirijskog režima nad oblastima Sirije, kao što vidimo u Manbidžu. Takav pristup Moskva ne pokazuje prvi put“, rekao je Čavušoglu novinarima.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana u Rusiju, radi razmatranja tih pitanja.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala