Amerikanci su prepustili Kurde svojoj sudbini

© AFP 2023 / Delil SouleimanSirijski Kurdi sa američkim snagama
Sirijski Kurdi sa američkim snagama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerikanci, koji su ranije bili pokrovitelji sirijskih Kurda, faktički su ih prepustili sudbini, a Kurdi su sada primorani da sarađuju sa državnom vojskom Sirije, rekao je ruski vojni stručnjak Igor Korotčenko.

„Vidimo da je turska invazija promenila situaciju. Kurde su prepustili sudbini njihovi pokrovitelji iz SAD. U takvim uslovima oni će biti ili uništeni ili će pristati na neki sporazum sa Vladom Bašara Asada“, rekao je Korotčenko.

Prema njegovim rečima, na teritorijama koje su napustile SAD formirao se „sigurnosni vakuum“, jer sirijske državne snage sada zauzimaju one zone za koje se ispostavilo da su faktički ničije i na taj način uspostavljaju kontrolu i šire svoje polje legitimne vlasti.

Ranije je saopšteno da je sirijska vojska prvi put u poslednjih pet godina ušla u Raku i razmestila u tom gradu posmatračke punktove.

Raka je još 2014. godine pala u ruke terorističke organizacije DAEŠ-a i od tog trenutka se smatrala uporištem tog kalifata.

Turska vojna operacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala