U Vatikanu ponovo otvorena prva istraga o pedofiliji u istoriji te države

© AP Photo / Gregorio BorgiaTmurno nebo nad Vatikanom
Tmurno nebo nad Vatikanom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Vatikanu je nastavljena istraga o seksualnom zlostavljanju tzv. „papinih ministranata“, učenika koji pohađaju vatikansko semenište „Sveti Pije X“ u blizini papine rezidencije.

Predmet istrage su don Gabrijel Martineli, sveštenik koji je sam pohađao pomenuto semenište, pod optužbom da je zlostavljao njegove polaznike, i rektor Enriko Radiče, koji se tereti da je zlostavljanje prećutno odobravao, prenosi „Indeks“.

Reč je o prvom slučaju u čijem središtu su istrage o zlostavljanjima koja su počinjena nad maloletnicima unutar vatikanskih zidina, piše „Korijere dela sera“. 

Vatikanski sud pravde zatražio je ponovni početak suđenja za zlostavljanja koja je Martineli počinio 2012. godine, ističući da Radiče kao tadašnji rektor semeništa nije preduzeo ništa kako bi ih sprečio.

Istražitelji Svete stolice zabeležili su više od sto slučajeva homoseksualnih odnosa unutar semeništa u koje je bio uključen Martineli. 

Zahtev pape

Sudski postupak o ovom slučaju bio je obustavljen sredinom 2017. godine.

Pokretanje nove istrage najavljeno je u novembru 2017. godine u glavnim štampanim medijima Svete stolice.

Novi sudski postupak je 29. jula 2018. godine zatražio i lično papa Franja.

Pozadina slučaja

Prvi koji su se bavili slučajevima zlostavljanja u semeništu koje je 1956. osnovao papa Pije XII bili su novinar Đanluiđi Nuci, koji je o tome napisao knjigu „Istočni greh“, i televizijska emisija „Hijene“.

Reč je o instituciji koja učenike osnovnoškolce iz celog sveta priprema za sveštenički poziv, a unutar koje su proteklih godina zabeleženi slučajevi prisiljavanja na seksualne odnose.

Žrtve zlostavljanja uglavnom su bili najmlađi polaznici semeništa, a o nemilim događajima bio je obavešten i sam papa Franja kojem su slana pisma.

Jedno od svedočanstava tako govori o „čudovištu“ koje je uspelo da postane sveštenik.

U slučaj je bila uključena i biskupija Komo u čijoj je nadležnosti samo semenište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala