Rusija: Povlačenje snaga u Donbasu prekinuto krivicom Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov
Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povlačenje snaga u Petrovskom i Zolotoju u Donbasu bilo je prekinuto krivicom Kijeva, nespremnost ukrajinskih vlasti da pokažu političku volju glavni je razlog za kočenje minskog procesa, smatra stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov.

Grizlov je podsetio da je Kontakt grupa na poslednjem sastanku dogovorila raspored povlačenja snaga u Petrovskom i Zolotoju. Proces je trebalo da počne 7. oktobra.

„Međutim, Kijev je odbio da započne povlačenje. Shodno tome, oružane snage Donbasa bile su prinuđene da ostanu na prethodnim položajima. Kijev je takođe onemogućio povlačenje snaga sledećih dana“, rekao je Grizlov novinarima.

„Ponovo se uveravamo da je glavni razlog za kočenje minskog procesa stav Kijeva. Kada bi Kijev pokazao političku volju za ispunjavanje svojih minskih obaveza, situacija bi se pomerila sa mrtve tačke“, istakao je on.

Predstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u Donbasu - Sputnik Srbija
Moskva duboko razočarana zbog neuspeha Kijeva da povuče snage iz Donbasa

Grizlov je primetio da je u Stanici Luganskoj, gde je Kijev ispunio svoje obaveze, situacija postala bezbednija i da tamo svakodnevni život ljudi postaje lakši.

On je konstatovao i da u Donbasu postoji pretnja od pogoršanja situacije zbog aktiviranja ukrajinskih nacionalista, neonacista koji objavljuju svoje planove za zauzimanje svih položaja u Petrovskom i Zolotoju. Grizlov je dodao da su oni učestvovali u kaznenim ekspedicijama u Donbasu i da su uvek bili prisutni na liniji razgraničenja, kao i da se nisu uvek potčinjavali zvaničnoj komandi Oružanih snaga Ukrajine.

Grizlov je naglasio da „sve to izaziva izuzetno negativnu reakciju stanovnika Donbasa i utiče na rad kontakt grupe“.

Ukrajinska vojska prekinula je 9. oktobra povlačenje snaga i sredstava u okrugu Zolotoje u Donbasu. Prema dogovoru o povlačenju snaga, koji je postignut na sastanku Kontakt grupe za Donbas, povlačenje je trebalo da se vrši sinhronizovano i pod nadzorom misije OEBS-a tokom tri dana. Plan je bio da strane 12. oktobra da obaveste Misiju OEBS-a o završetku povlačenja snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala