Putin pozvao Erdogana u Moskvu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ruski lider pozvao je turskog predsednika u posetu Rusiji, navodi se u saopštenju.

„Putin je pozvao Erdogana u radnu posetu Rusiji narednih dana. Poziv je prihvaćen“, ističe Kremlj.

Telefonski razgovor održan je na inicijativu turske strane.

U saopštenju se navodi da su dve strane istakle potrebu za sprečavanjem sukoba između turske i sirijske vojske.

„Lideri dveju zemalja nastavili su da razgovaraju o situaciji u Siriji, uključujući i na severu ove zemlje. Posebno je istaknuta potreba za sprečavanjem sukoba između jedinica turske vojske i oružanih snaga sirijske vlade“, precizira se u saopštenju.

Predsednici su takođe potvrdili svoju privrženost obezbeđivanju teritorijalnog integriteta Sirije.

„Predsednici Rusije i Turske založili su se za nastavak procesa političkog rešavanja situacije u Siriji i izrazili nameru da pomognu sazivanje Ustavnog odbora pod okriljem UN krajem oktobra u Ženevi“, dodaje pres-služba.

Administracija turskog lidera, sa svoje strane, prenela je da je turski predsednik saopštio Putinu da operacija „Izvor mira“, zajedno da doprinosom borbi protiv terorizma, daje značajan doprinos zaštiti teritorijalnog integriteta Sirije.

Turska vojna operacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala