Otkriveno 15 zaraženih aplikacija u Gugl pleju

Aplikacije
Aplikacije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U „Gugl plej prodavnici“ nedavno je otkriveno 15 novih aplikacija koje neprekidno prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez znanja korisnika.

Stručnjaci za internet bezbednost iz „Sophos labsa“ upozoravaju da će, nakon što te aplikacije budu instalirane na vaš uređaj, one moći da preplave pametne telefone stotinama oglasa, bilo direktno — na ekranu, ili u pozadini.

Kada korisnik, neizbežno, pokuša da izbriše zlonamernu aplikaciju, ona menja sopstvenu ikonu, pa tada liči na neku od uobičajenih aplikacija za „Android“, prenosi B 92.

Jedna od aplikacija — „Fri kols mesidžis“, na posebno pametan način sprečava korisnike da je deinstaliraju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da „program nije kompatibilan sa uređajem“. Običnim korisnicima ta poruka može da zvuči kao da se aplikacija jednostavno srušila ili da ne funkcioniše, što ovde nije slučaj.

Rešenje u tri poteza:

  1. Ažurirajte uređaj najnovijim softverom. I „Gugl“ i „Android“ redovno šalju ažuriranja firmvera kako bi se zaštitili od tih situacija.
  2. Instalirajte dobar antivirus softver koji će pružati stalnu zaštitu od neželjenih aplikacija i štititi vaš uređaj od štetnih internet stranica koje posećujete.
  3. Preuzimajte samo aplikacije sa sertifikovane „Gugl plej prodavnice“. Nikada ne preuzimajte aplikacije sa interneta ili iz prodavnica trećih strana.

Posle prikazivanja poruke, aplikacija direktno povezuje korisnika sa aplikacijom „Gugl maps“ u „Gugl plej prodavnici“. To korisnika dovodi u zabludu da misli da bi „Gugl maps“ mogao da bude problem.

I dok se na kompjuteru podiže „Gugl maps“, zlonamerna aplikacija menja sopstvenu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe posle povratka na početni ekran. Aplikacija će se ponekada „prerušiti“ u „bezbednosne kopije ili sistemske datoteke“ kako bi zavarala korisnika.

Ostale štetne aplikacije koriste istu taktiku promene ikona kako bi izbegle otkrivanje. Neke to rade posle prvog pokretanja, druge ikonu promene nakon nekoliko sati.

Iako je „Gugl“ već uklonio svih 15 neželjenih aplikacija iz svoje „plej prodavnice“, te aplikacije do sada je instaliralo više od 1,5 miliona korisnika. Oni bi sada trebalo da ih lociraju i uklone sami.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala