Lavrov: Asanža po svemu sudeći muče u zatvoru u Londonu

© AP Photo / Kirsty WigglesworthDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da veruje u mogućnost da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mučen u zatvoru u Londonu.

„Oni bi trebalo da ukinu optužbe protiv (bivšeg pripadnika obaveštajne službe SAD) Edvarda Snoudena, kao i da oslobode Džulijana Asanža i prestanu da pribegavaju mučenju, kojem je, prema njegovom izgledu, on podvrgnut u pritvoru u Velikoj Britaniji“, rekao je Lavrov.

Prethodno je o torturama nad Asanžom u zatvoru u Londonu govorio i njegov otac Džon Šipton, koji je rekao da osnivač Vikiliksa pati „i psihički, i fizički“.

„Poslednji put sam posetio Džulijana u avgustu. Bio je pomalo uzdrman i patio je od anksioznosti. Dosta je izgubio na težini. Intenzitet njegove terapije je porastao tokom prošle godine. To je veoma uznemirujuće“, rekao je tada Asanžov otac i istakao da je Džulijan podvrgnut svim vrstama torture.

Podsetimo, Asanž je uhapšen u aprilu ove godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što mu je ta zemlja nakon sedam godina ukinula azil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala