Kremlj: Rusija ne podržava ulazak turskih snaga na sever Sirije

© AP Photo / Lefteris PitarakisDeca pozdravljaju turske vojne snage u mestu Sanliurfa u blizini granice sa Sirijom
Deca pozdravljaju turske vojne snage u mestu Sanliurfa u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je oduvek smatrala da je vojna operacija Turske na severu Sirije neprihvatljiva, a bezbednost tursko-sirijske granice trebalo bi da osigura sirijska vojska, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

„Mi smo oduvek pozivali na suzdržanost Turske, uvek smo smatrali da je bilo kakva vojna operacija na teritoriji Sirije neprihvatljiva“, istakao je Lavrentjev.

On je naveo i da vojna operacija Turske može da naruši krhki mir koji je uspostavljen u regionu severa Sirije, gde ne žive samo Kurdi, već i Arapi i suniti.

„Kada naseljavate ljude na teritoriju gde nikada nisu živeli to izaziva nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, koje je tu živelo vekovima“, objasnio je specijalni izaslanik ruskog predsednika.

Lavrentjev je takođe izrazio nadu da bi dijalog između Kurda i Damaska mogao da doprinese uspostavljanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

„Rusija posreduje u tom procesu, s tim u vezi organizovan je i susret u ruskoj bazi u Hmejmimu. Nisu nam još poznati rezultati tog susreta, ali su ti pregovori održani“, dodao je Lavrentjev.

On se nada i da će u Ženevi, uprkos vojnoj operaciji Turske u Siriji, biti održani pregovori sirijskih vlasti i sirijske opozicije po pitanju novog ustava Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala