Gromiko: Beograd mora da bude strpljiv da sačuva stabilnost

© Sputnik / Dejan SimićSrpska zastava u Palati „Srbija“
Srpska zastava u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Afera oko biračkih listića na Kosovu je smišljena da bi ceo proces dijaloga Beograda i Prištine „iskliznuo iz šina“, smatra član Predsedništva Jedinstvene Rusije Andrej Gromiko i dodaje da nažalost to što „nekada jedna strana nije za mirno rešenje“, ne treba da utiče na vlasti u Srbiji da održe sopstvenu i stabilnost i bezbednost u regionu.

Ističe da Beograd mora da bude strpljiv, da svoje delovanje bazira na poštovanju međunarodnog prava da bi se sve strane, pre ili kasnije, vratile normalnom ponašanju.

„Ne znam koliko je blizu rešenje, ali mi se čini da je Briselski sporazum nešto što može da bude dobra osnova za postizanje konačnog rešenja“, naveo je Gromiko.

Gromiko, koji je i predsedavajući ekspertske grupe za međunarodne aktivnosti komisije Generalnog predsedništva Jedinstvene Rusije, kaže i da postoji pritisak dela međunarodne zajednice da se završi ono što zovu „projekat Kosovo“, posebno SAD koje se, prema njegovim rečima, u međunarodnoj politici ponašaju kao huligani.

„Nažalost, za Srbiju to predstavlja ozbiljnu situaciju, jer kada se sa tim suočavaš, moraš da ostaneš smiren i tražiš moguće rešenje“, rekao je Gromiko novinarima u Beogradu, gde je učestvovao na Beogradskom strateškom dijalogu.

Kako kaže, ipak treba imati u vidu da Priština nije uzela za ozbiljno primenu Briselskog sporazuma, kao i da je bilo mnogo provokacija ne samo Prištine, već i međunarodne zajednice...

„Svaki konflikt se reši, to znamo iz istorije. Ovo je egzistencijalno pitanje opstanka za Srbe na Kosovu i Metohiji i rešenje ne može biti blizu ukoliko se Kosovo ne vrati u okvir ne samo Brisela, već i drugih velikih igrača“, naveo je Gromiko, preneo je Tanjug.

Iako postoje primeri zamrznutih konflikta, poput kiparskog, kaže Gromiko, on veruje da u EU preovlađuje zdrav razum.

„Rusija podržava Srbiju po međunarodnom pravu i nastaviće sa tim i prihvatiće svako rešenje za Kosovo na koje pristane Srbija i srpski narod“, ponovio je poznati ruski stav Gromiko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala