Dve najjače stranke u Prištini ne mogu da podele ministarstva, a glasovi još nisu izbrojani

Pratite nas
Devet dana od vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji izborni rezultat još nije zvanično saopšten, a dve prvoplasirane stranke — Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe — dogovaraju podelu ministarstava i sastav nove vlade.

Prema podacima Centralne izborne komisije, preostalo je da se izbroji još oko 19.000 glasova — 15.500 Albanaca s pravom glasa koji žive u inostranstvu i 3.500 glasova raseljenih Srba iz centralne Srbije, čije brojanje je prekinuto zbog navodnog trovanja samo Albanaca u CIK-u s ciljem da se diskredituje Srpska lista, koja je dobila najviše glasova od svih srpskih stranaka, preneo je Tanjug.

Danas je, međutim, zvanično saopšteno da kod tih članova CIK-a nisu pronađeni tragovi otrova.

Očekuju se i rezultati ponovnog prebrojavanja izbornih glasova u 303 opštine.

Prema pisanju prištinske „Kohe“, dve prvoplasirane stranke se ne slažu oko broja ministarstava koja bi im pripala u budućoj vladi.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij piše da DSK ne pristaje da bude u vladi u kojoj bi dve stranke imale isti broj — po šest ministarstava, već za sebe traži resor više.

Inače, dve pobedničke stranke na proteklim izborima su u prethodnom mandatu vlasti bile najuticajnije opozicione partije, a u izbornoj trci su, navodi se, predstavile ambiciozne programe i obećale reforme i viši standard života.

Samoopredeljenje, kao levičarska stranka, prvi put se pojavljuje kao pobednik sa najvećim brojem glasova građana sa osvojenih 25,5 odsto, kako su to pokazali prvi preliminarni izborni rezultati.

S druge strane, desničarska stranka DSK je na drugom mestu sa, zasad, 24,8 odsto osvojenih glasova biračkog tela.

Podseća se da je DSK već na vlasti u prištinskim institucijama, kada je bila u koaliciji sa DPK.

Samoopredeljenje i DSK su razgovore o koaliciji vodili i uoči izbora, ali nisu uspeli da se dogovore o kandidatu za premijera.

Nakon izbora, ti razgovori dveju stranaka su obnovljeni, a prema pisanju medija, DSK želi da stranka koja ima premijera ima i manji broj ministarstava.

Koalicija Pacoli—Ljimaj prešla cenzus, imaće šest poslanika

Dve stranke iz dosadašnje vladajuće koalicije na Kosovu i Metohiji — Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja i Alijansa za novo Kosova Bedžeta Pacolija, koje su na izborima nastupile u koaliciji — prešle su cenzus od pet odsto i biće deo kosovskog parlamenta, objavila je prištinska „Bota sot“, pozivajući se na izvore iz CIK-a.

Koalicija dveju stranaka je osvojila je 5,4 odsto glasova i u parlamentu će, kako se navodi, imati šest poslanika.

ANK će u parlamentu predstavljati Pacoli i Mizejene Seljmani, dok će preostala četiri poslanička mesta pripasti Inicijativi, koju će najverovatnije predstavljati Ljimaj, Veselj Krasnići, Arberese Krasnići i Albulene Baljaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala