Bugarski ministar: Erdogan koristi izbeglice kao monetu za potkusurivanje

© AFP 2023 / YASIN AKGULSirijske izbeglice u Turskoj
Sirijske izbeglice u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan verovatno neće zaista otvoriti granicu za migrante, smatra bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.
„Mislim da on to neće uraditi. Nema interesa da to uradi. On to koristi kao monetu za potkusurivanje kako bi dobio više novca od Evropske unije“, izjavio je Karakačanov za televiziju „Nova“.

Bugarski ministar je podsetio na Erdoganove reči, kada je on pozvao Evropsku uniju da se probudi: on je tada rekao da je EU obećala da će za Tursku izdvojiti šest milijardi evra za izbeglice, a Ankara je na kraju potrošila 40 milijardi dolara.

„Odnosno oni (izbeglice) su samo moneta za potkusurivanje za dobijanje većih sredstava“, istakao je Karakačanov.

Osim toga, Erdogan neće hteti da se u potpunosti kompromituje, dodao je on.

Za njega je izuzetno važno kako će EU reagovati na njegov ulazak u Siriju, tako da on izbeglice neće pustiti, ali će ih koristiti za zastrašivanje, objasnio je ministar.

Turska vojna operacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzele kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala