Bugarska: Sankcije Turskoj nanele bi nam veliku štetu

© AP Photo / Czarek SokolowskiBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov pozvao je Tursku da okonča vojnu operaciju u Siriji, ocenivši da bi uvođenje sankcija Turskoj nanelo veliku štetu Bugarskoj, prenosi Nacionalna bugarska televizija (BNT).

„Kao što vidite, mi se čvrsto zalažemo za prekidanje vojne operacije, jer je rizik od humanitarne katastrofe veoma veliki. A ukoliko dođe do humanitarne krize, to znači i porast talasa migranata, jer su to povezani procesi. Tako da insistiramo na tome da se prekinu vojne operacije. Taj konflikt se može rešiti diplomatskim putem“, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

On je takođe dodao da bi sankcije protiv Turske nanele veliku štetu i Bugarskoj.

„Trgovinska razmena sa Turskom premašuje pet milijardi evra, oni su naši susedi. U slučaju sankcija sa Rusijom, sa kojom imamo manju robnu razmenu, izgubili smo oko pola milijarde ili milijardu evra, dok ćemo u slučaju sankcija sa Turskom izgubiti milijarde. Stoga se nadam da će diplomatija i naši zajednički napori dati rezultate“, istakao je Borisov.

On je takođe demantovao informaciju da mu je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu zahvalio što je podržao operaciju.

„Nikada nisam podržavao operaciju, ja podržavam sporazum sa Turskom (o migrantima) i to što ga Turska u slučaju sa Bugarskom poštuje sto odsto“, prokomentarisao je premijer.

Ranije je bugarski premijer takođe pozvao Evropu da prekine sa napadima na Tursku i podsetio da će se u slučaju eskalacije tenzija migranti u prvom redu naći u Bugarskoj.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je rekao da će sankcije samo pogoršati situaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala