Tramp: Neka Asad brani Kurde od Turske

© AP Photo / Hussein MallaAmerička vojna vozila u sirijskom Manbidžu
Američka vojna vozila u sirijskom Manbidžu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se ne protivi da sirijski predsednik Bašar Asad brani Kurde u svojoj zemlji od ofanzive Turske. Američke trupe iz ove zemlje su „uglavnom“ povučene, rekao je Tramp.

„Nakon što smo pobedili 100 odsto kalifat DAEŠ-a, uglavnom sam povukao naše trupe iz Sirije. Neka Sirija i Asad brane Kurde i bore se protiv Turske za svoju zemlju. Rekao sam svojim generalima — zašto da se borimo za Siriju i Asada, da bismo štitili zemlju našeg neprijatelja?“, napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.

​„Odgovara mi svako ko hoće da pomogne Siriji u zaštiti Kurda, bilo da je to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparta. Nadam se da će sa njima sve biti u redu, mi smo sedam hiljada milja daleko od njih!“, dodao je Tramp.

Ranije je saopšteno da su sirijski Kurdi objavili da su postigli sporazum sa Damaskom o razmeštanju sirijskih trupa na čitavoj granici sa Turskom za odbijanje napada turskih oružanih snaga.

Turska vojna operacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala