Šta je Matvijenkova posebno htela da čuje od Vučića

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEValentina Matvijenko
Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Saveta federacije Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko istakla je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja Skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi takvu privilegiju kao Srbija.

Matvijenkova, koja predvodi rusku delegaciji na Skupštini IPU, izrazila je zahvalnost predsedniku Srbije za veoma uspešnu organizaciju jednog ovako krupnog događaja kao što je Skupština Interparlamentarne unije, jer su svi učesnici, kojih je velik broj, mogli da se uvere svojim očima u to i da osete gostoprimstvo i dobre namere srpskog naroda.

Ona smatra da to što je doneta odluka da se ovakav događaj održi u Srbiji, predstavlja priznanje autoriteta parlamenta naše zemlje.

„Želim da vam čestitam na izuzetnom istupanju juče (na otvaranju Skupštine). Videli ste reakciju publike kada ste govorili o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da drugima ne dopušta mešanje u unutrašnja pitanja. Čuli su se aplauzi, jer to je pitanje koje brine danas mnoge, mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju tu privilegiju da budu suverene kao Srbija“, poručila je ona, sa čim se složio i predsednik Srbije.

Ona je takođe prenela Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Rekao mi je da vam prenesem pozdrave i da čeka s nestrpljenjem vaš susret u decembru“, rekla je ona.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEValentina Matvijenko i Aleksandar Vučić
Šta je Matvijenkova posebno htela da čuje od Vučića - Sputnik Srbija
Valentina Matvijenko i Aleksandar Vučić

Takođe je dodala da posebni odnosi između Vučića i Putina, zasnovani na međusobnom poverenju, značajno utiču i doređuju tok bilateralnih odnosa.

„Zahvaljujući vašim naporima, ti odnosi su dobili strateški karakter i posebno se ceni vaš lični doprinos razvoju odnosa između naših zemalja“, dodala je Matvijenkova.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, što, kako kaže, nije bilo slučajno, već je usledilo pre svega zbog njegovih napora na čuvanju nacionalnih interesa Srbije i širenju veza između dveju zemalja.

Takođe je istakla da posebno značajan događaj predstavlja potpisivanje sporazuma između Srbije i Evroazijske ekonomske unije 25. oktobra u Moskvi.

„Proces usaglašavanja je trajao dugo, ali je završen uspešno“, rekla je ona i podsetila da će sporazum potpisati premijeri dveju zemalja.

Ona je konstatovala da se kontakti na svim nivoima aktivno održavaju, da međuvladina komisija dobro radi, da postoji tendencija rasta robne razmene, ali da na tom polju može biti učinjeno daleko više nego sada.

Podsetila je da Rusija realizuje veoma krupne projekte, navodeći „Turski tok“.

Od predsednika Srbije je želela da čuje da li će deo tog projekta preko naše teritorije biti završen do kraja godine.

Vučić je na to odgovorio:

„Sve će biti završeno kako smo i obećali — do kraja godine.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala