Lavrov: Putinova poseta Rijadu odražava novi nivo odnosa

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin, saudijski kralj Salman, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud
Predsednik Rusije Vladimir Putin, saudijski kralj Salman, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijska Arabija nije pokretala pitanje posredovanja Rusije u problemu napada na naftne objekte, za koje kraljevina optužuje Iran, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ne, niko nije tražio posredovanje“, odgovorio je Lavrov kada su ga novinari pitali da li je ovo pitanje pokretano na pregovorima sa saudijskom stranom.

„Ponovili smo svoj stav osude ovog napada na saudijsku naftnu infrastrukturu i naglasili smo potrebu za temeljnom, objektivnom i nepristrasnom istragom. Saudijci su se složili da postoji potreba za upravo takvim pristupom istrazi ovog incidenta“, objasnio je ministar.

Nekoliko pogona saudijske naftne i gasne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto je 14. septembra dronovima, nakon čega je kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su za napade optužili Teheran.

Novi kvalitet odnosa sa Rijadom

Lavrov je naveo da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji odražava kvalitativno novi nivo odnosa između zemalja, u poređenju sa prethodnom posetom ruskog lidera 2007. godine.

„Poseta odražava kvalitativno novi nivo odnosa, u poređenju sa posetom iz 2007. godine, i čak u poređenju sa prošlogodišnjom posetom (saudijskog) kralja Rusiji“, rekao je Lavrov za „Prvi kanal“.

Prema rečima ruskog ministra, „strane su tokom pregovora konstatovale da se odnosi stabilno razvijaju u svim pravcima — u trgovini, ekonomiji, investicijama. Posebno ističem investicionu sferu, u vojno-tehničkoj oblasti i u oblasti spoljnopolitičke koordinacije, u usaglašavanju naših akcija“, dodao je ministar.

Lavrov je podsetio da je predsednik, pre posete Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dao veliki intervju, u kome je pokazao značaj koji za Rusiju ima saradnja sa tim zemljama regiona Bliskog Istoka.

„A poseta je u potpunosti opravdala ono o čemu je predsednik govorio u tom intervjuu“, zaključio je Lavrov.

Putin je 14. oktobra stigao u zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji. Nakon pregovora Putina i kralja Saudijske Arabije Salmana, potpisano je više od 20 dokumenata, uključujući program rusko-saudijske strateške saradnje i protokol između ministarstava energetike dveju zemalja o saradnji u oblasti energetike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala