Amfilohije poručio Đukanoviću: Mani se lažne crkve i istorije

© SputnikMitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da su istoričari izmanipulisali predsednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je reč o autokefalnosti crnogorske crkve.

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno za to zalagati, Amfilohije je kazao da su „njegovi istoričari glavni krivci“.

„Ne znam da li je tu ovaj (istoričar) Živko Andrijašević, pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima poverenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, poručio je Amfilohije, kako prenose „Vijesti“. 

Amfilohije je ocenio da mu pomenuti istoričari prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovek koji se bavi istorijom.

„Ta priča da je Mitropolija crnogorska, crnogorska crkva, zvali je kako hoćete, ukinuta 1918. ili 1920. godine i da oni sada treba da je stvaraju, jeste potpuno jedno bezumlje, kome će se nasmejati svaki pametni čovek. Mitropolija postoji bez prekida od 1504. pod tim nazivom. Sve sveštenstvo, sve monaštvo, svi episkopi, sveukupna imovina ostala je Mitropolije crnogorsko-primorske u vremenu kada je ona vaspostavila jedinstvo sa ostalim crkvama nekadašnje Pećke patrijaršije. To se dogodilo 1922. i ništa se drugo nije dogodilo. Sada pričati da je nestala ona Mitropolija, ona crkva i da treba stvarati nekakvu novu — to samo mogu ljudi koji nemaju ni svesti, ni savesti“, kazao je mitropolit.

Amfilohije je ocenio da je i do sada bilo svakakvog bezumlja, ali da još nije čuo veće od namere da „stvaraju svoju takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu“.

„Crkvu da stvaraju, koja osam vekova bez prekida ovde postoji. Šta će da stvaraju... Šta to znači stvarati neku crkvu? Kao da ovo nije crnogorska crkva, tako se zove — Mitropolija crnogorska. Zvala se nekada i Skenderijska, i Zetska, i Crnogorsko-primorska...“

Amfilohije je rekao da ga u novinama koje su „nastrojene u tom pravcu bukvalno nazivaju poglavarom SPC“.

„Jedan je poglavar SPC Irinej, koji je nadavno bio u manastiru Podlastva, dočekan sa ljubavlju i beskrajnim zadovoljstvom naroda. On je poglavar srpske crkve, ja sam mitropolit crnogorski, zetski, skenderijski, brdski.“

On je ocenio da smo skloni bratoubilaštvu i da se boji da i sadašnja vlast na duhu bratoubilaštva hoće da gradi budućnost.

„Ne može se na bratskoj krvi prolivenoj graditi budućnost, nikoga, nijedne porodice, a kamoli jedne države.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala