Vučić otvorio zasedanje Interparlamentarne unije: Krenuli smo da sanjamo mir, prosperitet i razvoj

© Tanjug / TANJA VALICAkeksandar Vučić
Akeksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu da je Srbija slobodna i suverena zemlja, koja sama vodi svoju politiku i da hoće da gaji prijateljstvo prema svima. Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj, poručio je Vučić.

Otvarajući zasedanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsednici Interparlamentarne unije Gabrijeli Kuevas Baron na tome što je podsetila na činjenicu da su Beograd i Srbija jedino mesto u Evropi u kojem je moguće organizovati zasedanje IPU, preneo je javni servis.

Istakao je da u svim ostalim zemljama postoje nekakve blokade i prepreke za jednu, dve, pet ili deset zemalja.

„Kod nas u Srbiji nema prepreka za bilo koga od vas iz različitih delova sveta, iz Severne Amerike, Latinske Amerike, Australije, Okeanije, nama dragih Afrike i Azije, jer mi smo slobodna, suverena i nezavisna zemlja, koja sama vodi svoju politiku i hoćemo da gajimo prijateljstvo prema svima vama i zato ste dobrodošli u Srbiji i osećajte se u Srbiji kao kod svoje kuće“, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovaj skup danas jedan je od najznačajnijih međunarodnih događaja u našoj savremenoj istoriji, kojem prisustvuje više od 2.000 članova.

„To nije samo svedočanstvo o uticaju koje ima IPU, već o nečem još važnijem — koliko je nekada malo potrebno da bi se ostvarili veliki snovi“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je da su na Balkanu reke krvi prolivane zbog odsustva dijaloga i nerazumevanja, zbog čega je od posebne važnosti održavanje skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

„Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj“, rekao je Vučić, koji je proglasio otvorenim 141. zasedanje IPU. 

Rekao je da smo u Srbiji naučili da volimo sve ljude, ne samo zato što je naša zemlja bila deo Pokreta nesvrstanih, već zato što smo znali da nikada prijateljima ne okrećemo leđa, a videli smo koliko je to važno kada je nama bilo teško.

Nema veće vrednosti od slobode 

Vučić je ukazao da je pre nekoliko dana uspelo nešto čemu se teži, da bar tri zemlje - Srbija, Severna Makedonija i Albanija, ugovore slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usliga, i pozvali druge da se pridruže.

"To je najznačajniji korak koji smo napravili od ratova, put koji vodi ka miru razumevanju i zajedničkom napretku. To je najbolji poziv koji mogu da uputim da nastavimo svi zajedno da pronalazimo načine da se završe konflikti i da možemo da učestvujemo u dobrobiti bez straha od gubitka identiteta i bilo čega drugog" , rekao je Vučić.

Kazao je da "smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet, jednakost i da mu se čini da taj san ostvarujemo".

"Takođe i danas kao što smo uvek umeli, danas svima kažemo da nema veće vrednosti i preče stvari od naše slobode. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi našu nezavisnost, suverenitet, teritorijalnu celovitost, ali i pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti. Vratili smo pravo, i ne samo mi već i drugi narodi širom sveta, na samostalno odlučivanje, da se ne pitaju samo veliki, već da hrabro štitimo osnovna ljudska prava, pre svega pravo na izbor budućnosti. Nećemo stati s tim. Čuvaćemo i štititi prava da budemo svoj na svome", kazao je Vučić.

Rekao je da su ljudi u Srbiji naučili da vole sve ljude ne samo što je naša zemlja bila deo Pokreta nesvrstanih, već "što smo znali da nikada prijateljima ne okrećemo leđa, a videli smo koliko je to važno kada je nama bilo teško". 

Gojković: Izgraditi nove mostove saradnje

Prisustnima su se obratile predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Gojkovićeva je izjavila je da su se parlamentarci sveta okupili u Beogradu da učvrste postojeće i izgrade nove mostove saradnje.

"Parlamentarna diplomatija je od suštinskog značaja, a nekada može biti i jedino sredstvo podrške međunarodnom dijalogu", rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, Skupština Srbije je u pojedinim aspektima model drugim parlamentima u svetu.

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron ocenila je da je glavna misija te organizacije da promoviše parlamentarnu diplomatiju, koja predstavlja priliku za jačanje veza i snaženje parlamentarnog dijaloga.

„Mi nikad nismo imali veće izazove, nikad IPU nije bila značajnija. Imamo obimnu agendu i želim da iskoristite svaku priliku za diskusiju, razmenu iskustava i učenje jedni od drugih, istakla je Baronova.

Beograd će ove nedelje ugostiti 2.000 parlamentaraca iz celog sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala