Sve više uzgajivača tropskog voća u Srbiji: Banane i kivi rastu u Čačku

CC0 / piksabej / Banane i jabuke
Banane i jabuke - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pre nekoliko godina porodica Genović iz čačanskog naselja Ljubić na poklon je dobila sadnicu banane. Jedno vreme biljka je rasla u saksiji, a potom su je Genovići zasadili u dvorište i to na mestu koje je preko celog dana na suncu, prenosi „Ozon pres“.

„Banane brzo rastu, sadnice su gotovo sve od ove godine, tri su prošlogodišnje. Jedan cvet je ove godine bio, imalo je i plodova, ali da li će porasti, verovatno da neće“, rekao je Dejan Genović.

Na drugom kraju grada, u Trbušanima, porodica Pavlović ima nekoliko stabala banane. Poslove oko održavanja banane Milenko je prepustio sinu. Posle konsultacija sa stručnjacima u vezi sa zaštitom, ove godine su se prvi put pojavili plodovi.

„Prethodnih godina je imala veliki list, ali ne i plodove. Uzrok je bio taj što nije bila zaštićena u jesen dovoljno, pa je izmrzla. Koliko se sećam, prošle jesen drvo smo zavili sa folijom, možda i sa slamom, ali evo, ove godine smo imali dva cveta i plodove“, izjavio je Milenko Pavlović.

Gajenje egzotičnog voća nije novost u čačanskom kraju. Već dve decenije ispred kuće Dragiše Petrovića u centru grada uspeva kivi. Počeo je iz hobija, a sada godišnje ubere više od stotinu kilograma.

„To su bile vrlo male sadnice koje sam nabavio od jednog čoveka iz Čačka. Opstalo je svih pet, četiri ženska i jedan muški kivi, koji služi kao oprašivač. To je jedna vrlo otporna biljka i rađa svake godine između 100 i 150 kilograma plodova, koje nama služe čisto za ličnu upotrebu“, kaže Petrović.

„Izdržava niske temperature, mraz praktično ništa ne može da uradi, jedino u rano proleće krajnji mladari ako krenu mogu da budu oštećeni, ali biljka kao biljka izdržava ove naše kontinentalne uslove“, naglasio je on.

Hobistima u Čačku na ruku idu i klimatske promene.

Banane su na više mesta donele rod u čačanskom kraju, ali i nadu uzgajivačima da mogu da postanu uobičajene gajene kulture pored kontinentalnog voća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala