Ruska vojska: Oslobađanje terorista DAEŠ-a pogoršaće situaciju na Bliskom istoku

© REUTERS / Felipe DanaPripadnici Sirijskih demokratskih snaga koje pomažu Sjedinjene Američke Države, obezbeđuju ljude koji su evakuisani sa teritorija pod kontrolom DAEŠ-a u Siriji
Pripadnici Sirijskih demokratskih snaga koje pomažu Sjedinjene Američke Države, obezbeđuju ljude koji su evakuisani sa teritorija pod kontrolom DAEŠ-a u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi DAEŠ-a, koje u zarobljeništvu drže Sirijske demokratske snage (SDF), mogli bi se naći na slobodi, što će izazvati veliko pogoršanje situacije na Bliskom istoku, izjavio je na brifingu načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji general-major Aleksej Bakin.

Bakin je istakao da strane u Siriji treba da preduzmu mere kako se takav scenario ne bi dogodio.

On je saopštio da se humanitarna situacija na severoistoku Sirije pogoršala.

General je rekao da ruska vojska strahuje i da postoji opasnost po živote više od 120.000 ljudi u osam kampova za privremeno raseljena lica u Siriji, koje obezbeđuju Sirijske demokratske snage, protiv kojih Turska sprovodi vojnu operaciju.

Prema njegovim rečima, Sirijske demokratske snage obezbeđuju sedam zatvora na severoistoku Sirije, gde su zatvorene pristalice DAEŠ-a, i najmanje osam kampova za privremeno raseljena lica, uključujući i žene i decu ekstremista.

Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Kurdi: Na stotine terorista DAEŠ-a pobeglo iz kampa na severu Sirije

Ruska vojska poziva da se preduzmu hitne mere za sprečavanje humanitarne katastrofe na istoku Sirije. Bakin je naglasio da pitanje spasavanja izbeglica i civila zahteva hitno rešavanje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala