Rijad negira umešanost u napad na iranski tanker

© AP Photo / SHANA Iranski tanker "Sabiti" koji je bio meta napada na Crvenom moru
Iranski tanker Sabiti koji je bio meta napada na Crvenom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijska Arabija demantuje umešanost u napad na iranski naftni tanker u Crvenom moru, izjavio je novinarima državni ministar spoljnih poslova kraljevine Adel el Džubeir.
„Naravno da ne, ne bavimo se takvim postupcima“, odgovorio je El Džubeir na pitanje da li je incident sa iranskim tankerom u blizini saudijske obale odgovor Rijada na napad dronovima na njihova naftna postrojenja.

On je objasnio da je Saudijska Arabija optužila Iran „zato što su rakete i bespilotne letelice iranske proizvodnje i znamo da je napad bio sa severa, a ne sa juga. Tražili smo od Ujedinjenih nacija da istraže, a brojne zemlje su se pridružile istrazi, kako bi se utvrdilo odakle je izvršeno lansiranje. Kada se istraga završi, objavićemo rezultate“.

„Ne ponašamo se tako. Osim toga, postoje protivrečni izveštaji o tome. Nacionalna iranska naftna kompanija kaže da ništa nije pogođeno, neko drugi kaže da je pogođeno nešto, neki kažu da je došlo do curenja nafte (nakon incidenta u Crvenom moru), drugi kažu da nema curenja. Dakle, priča za sada nije baš jasna po tom pitanju. Ali mi nismo umešani u ove stvari. To nije način na koji mi radimo, niti kako smo radili u prošlosti. Priča nije završena. Hajde da sačekamo i shvatimo šta se desilo, pre nego što počnemo da izvlačimo zaključke“, dodao je on.

U petak 11. oktobra je objavljeno da je iranski naftni tanker „Sabiti“ napadnut na Crvenom moru kod obale Saudijske Arabije, u blizini lučkog grada Džeda. On je dva puta raketiran, a dogodila se i eksplozija. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je o napadu na tanker — da je on oštećen i da je došlo do curenja nafte. Brod pripada podružnici Nacionalne naftne kompanije Irana — Nacionalnoj tankerskoj kompaniji Irana. Teheran za sada nije objavio ko stoji iza napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala