Putin: Iran, Izrael i SAD moraju da razreše nesuglasice

© AP Photo / VAHID SALEMINuklearni sporazum
Nuklearni sporazum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran, Izrael i SAD treba da teže rešavanju nesuglasica, uz želju da se obnove pregovori o iranskom nuklearnom programu, a Teheran je dužan da prati slovo zakona prilikom ispunjavanja dogovora, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ruski lider je dao intervju televizijskim kanalima „El Arabija“, „Skaj njuz Arabija“ i „RT Arabik“. Novinari su ga pitali kakav je stav Rusije u vezi s obnavljanjem pregovora o iranskom nuklearnom problemu u formatu „5 + 1“, kako bi se taj sporazum povezao i s balističkim raketnim programom.

Putin je predložio da se o tome razgovara iskreno, kako razgovor ne bi bio „suv“. Ruski lider je podsetio da postoji Sveobuhvatni zajednički plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom i da je Iran preuzeo na sebe određene obaveze. Postoje, međutim, i određene protivrečnosti, rekao je ruski predsednik.

„To su protivrečnosti između Irana i Izraela, Irana i SAD. I ja polazim od toga da je potrebno težiti razrešenju tih protivrečnosti, tražiti izlaz iz tih složenih situacija“, rekao je Putin.

On je ukazao na to da, ako među zemljama u regionu postoje nesuglasice, onda o tome da li Iran ispunjava svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma može da sudi samo neko ko je neutralan, profesionalan i koga priznaje međunarodna zajednica.

„I takav sudija postoji. To je Međunarodna agencija za atomsku energiju. I ona javno, bez ustezanja, direktno govori o tome da Iran potpuno ispunjava sve svoje obaveze“, rekao je Putin.

Pregovori u formatu „5 + 1“ su mogući

Govoreći o pregovaračkom formatu „5 + 1“ i ograničavanju iranskog balističkog raketnog programa, ruski predsednik je istakao da su raketni i nuklearni program dve različite teme.

„To ne znači da o toj temi ne treba govoriti, utoliko pre što ona izaziva zabrinutost. Naravno da je potrebno. Prosto ne treba mešati jedno s drugim, da se ne bi u korenu saseklo ono što je već učinjeno. Zbog toga smatram da je takav razgovor moguć, ali to ne treba da vodi uništavanju već postignutih rezultata“, rekao je ruski predsednik.

Sredinom 2015. godine „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Fracuska) i Iran objavili su da su potpisali Sveobuhvatni zajednički plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom. Sporazum je podrazumevao ukidanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

U maju 2018. godine SAD su jednostrano istupile iz tog sporazuma i obnovile sankcije Iranu. Teheran je na to odgovorio postepenim odustajanjem od niza ograničenja iz Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala