Preti li Grčkoj crkvi raskol zbog stavova o ukrajinskim raskolnicima

© AFP 2023 / ARIS MESSINIS Hodočasnici grčke pravoslavne crkve stoje ispred raspeća.
Hodočasnici grčke pravoslavne crkve stoje ispred raspeća. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Odluka vanrednog arhijerejskog sabora Grčke pravoslavne crkve ne označava konačno priznanje „nove crkve“ Ukrajine. Priznanje će biti zvanično samo ako arhiepiskop Jeronim na liturgiji počne da spominje poglavara takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanija Dumenka, rekao je izvor iz grčkih crkvenih krugova.

„Samo Jeronim izražava stav GPC. Pre toga nikakvog priznanja nema“, rekao je izvor.

Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“.

Prema rečima izvora, odluka arhijerejskog sabora samo ponavlja odluke Stalnog sinoda Grčke pravoslavne crkve, a tvrdnje o konačnom priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine nisu istinite i predstavljaju političke igre.

„Sve što se piše u ovom momentu služi raznim interesima i usmereno je na promovisanje odluka Vaseljenske patrijaršije“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, više od deset mitropolita tražilo je da se odloži razmatranje tog pitanja.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaIverski manastir na Svetoj gori
Preti li Grčkoj crkvi raskol zbog stavova o ukrajinskim raskolnicima - Sputnik Srbija
Iverski manastir na Svetoj gori

Grupa grčkih mitropolita, koji su na vanrednom arhijerejskom saboru Grčke pravoslavne crkve bili protiv usvajanja odluke o pitanju autokefalnosti „nove crkve“ Ukrajine, pripremaju pismo povodom novonastale situacije, rekao je izvor.

Mitropoliti su tražili da se odluka o statusu „nove crkve“ Ukrajine donese javnim glasanjem, ali taj zahtev nije prihvaćen.

Prema rečima izvora, pored desetorice mitropolita ima i drugih predstavnika GPC koji su na saboru zahtevali da se njihovo mišljenje unese u saopštenje, ali arhiepiskop to nije učinio.

„U ponedeljak ili utorak biće objavljeno zajedničko saopštenje mitropolita, koji nisu saglasni s odlukom sabora. Biće 12 do 15 potpisa. Želim to da preciziram, i to je važno. Oni nisu saglasni ne s priznanjem autokefalnosti, nego s usvajanjem odluke Grčke pravoslavne crkve. To su različite stvari. Među onima koji nisu saglasni s usvajanjem odluke Grčke pravoslavne crkve su jedan ili dvojica koji žele da se prizna autokefalnost, ali za Onufrija (mitropolita kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve)“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, neki mitropoliti su želeli da odlože razmatranje tog pitanja i da organizuju vanredni trodnevni arhijerejski sabor. Mitropolit kesarijanski Danilo je predložio da se održi trodnevni sabor kako bi se analizirala tema i glasalo za zvaničan stav GPC.

Borba za arhiepiskopski tron

Prema mišljenju izvora, iza stava određenih arhijereja Grčke pravoslavne crkve, koji su se zauzeli za priznavanje autokefalnosti, krije se njihova želja da zauzmu arhiepiskopski tron.

Izvor smatra da će priznavanje autokefalnosti „nove crkve“ Ukrajine dovesti do raskola u Grčkoj pravoslavnoj crkvi. On veruje da arhiepiskop Jeronim u molitvama neće spominjati poglavara raskolničke ukrajinske crkve Epifanija Dumenka u slučaju zajedničke liturgije s Vartolomejom tokom patrijarhove posete Solunu i Svetoj Gori od 17. do 21. oktobra.

© REUTERS / Murad SezerVaseljenski patriarh Vartolomej i mitropolit Epifanij u Istanbulu
Preti li Grčkoj crkvi raskol zbog stavova o ukrajinskim raskolnicima - Sputnik Srbija
Vaseljenski patriarh Vartolomej i mitropolit Epifanij u Istanbulu

Molitveno spominjanje poglavara pomesnih pravoslavnih crkava u skladu s njihovim mestom u diptihu (spisku pomesnih crkava) predstavlja priznanje pomesne crkve i označava jedinstvo pravoslavne crkve. Sada nekoliko grčkih mitropolita spominje Epifanija tokom liturgija.

„To će biti prvi raskol, pošto ni u jednoj drugoj crkvi nema raskola, sve druge crkve jednoglasno nisu priznale Epifanija. Raskol u Grčkoj crkvi označava veoma mnogo problema. Možemo da govorimo o novom geopolitičkom položaju. To će narušiti balans u regionu. To nije prosto crkveni problem“, rekao je izvor i zaključio da je situacija u kojoj se našla Grčka pravoslavna crkva kritična.

Krajem prošle godine, na inicijativu ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, stvorena je takozvana „pravoslavna crkva Ukrajine“, raskolnička struktura koja je obrazovana stapanjem dve nekanonske crkve. Dobivši od patrijarha Vartolomeja tomos o autokefalnosti, nova crkvena struktura je postala potpuno zavisna od Carigrada.

Do danas nijedna druga pomesna crkva nije priznala „novu crkvu“ Ukrajine. Jedina kanonska crkva u Ukrajini ostaje Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala