Moskva: Vašington pokušava da ugrozi rad UN

© REUTERS / EDUARDO MUNOZSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dug SAD prema budžetu Ujedinjenih nacija svedoči o pokušajima da se ugrozi rad te svetske organizacije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Mora se primetiti da su u poslednje vreme SAD glavne među onima koji ne plaćaju doprinose. Njihov dug u redovnom budžetu UN već je premašio jednu milijardu dolara. Očigledni su pokušaji Vašingtona da ugrozi rad organizacije. Zajedno s nepredvidljivom i pristrasnom politikom neizdavanja američkih viza članovima delegacija potežu se i finansijske poluge“, navedeno je u saopštenju tog ministarstva.

Proteklih dana generalni sekretar UN Antonio Gutereš je informisao predstavnike njujorškog diplomatskog korpusa da je ozbiljno pogoršano finansijsko stanje Ujedinjenih nacija. Više od 60 država-članica UN, među kojima su i SAD, nije uplatilo doprinose za ovu godinu u budžet svetske organizacije.

Prema rečima pomoćnika generalnog sekretara UN Čandrua Ramantana, SAD su za ovu godinu Ujedinjenim nacijama dužne 674 miliona dolara i 381 milion dolara za protekle godine.

Američke vlasti u septembru nisu izdale vize delu članova ruske delegacije koja je trebalo da učestvuje u radu Generalne skupštine UN, kao i na zasedanju Prvog komiteta UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala