Lenjin protiv socijalizma: Zaokret Ekvadora ka Zapadu otvorio vrata haosa

© AP Photo / Dolores OchoaOklopno policijsko vozilo ide prema demonstrantima na protestima u Ekvadoru
Oklopno policijsko vozilo ide prema demonstrantima na protestima u Ekvadoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Živ je Lenjin, umro nije, dok je naroda i partije! Nije reč o Vladimiru Iljiču. Već o Volteru Morenu Garsesu.

Lenjin Moreno tokom svoje političke karijere i nije morao isticati kojoj ideološkoj opciji pripada. Podrazumevalo se. Rafael Korea i njegov levičarski savez Pais (na španskom — država, a ujedno i akronim od Ponosna i suverena otadžbina) kandidovali su Lenjina na izborima 2017. godine. I Moreno je pobedio u drugom krugu, tesnom većinom, osvojivši 51 odsto glasova.

Sukob u vrhu

Takve neizvesnosti sa Koreom nije bilo, dva puta je postajao predsednik već nakon prvog kruga. Za sudbinu Ekvadora, ispostavilo se, ovaj odnos je od velike važnosti. Moreno je za protekle dve godine izgubio podršku partije koja ga je kandidovala, ušao je u frontalni sukob sa Koreom, a sada je protiv njega ustao i narod.

© AP Photo / Fernando VergaraVeliki antivladini protesti u Ekvadoru
Lenjin protiv socijalizma: Zaokret Ekvadora ka Zapadu otvorio vrata haosa - Sputnik Srbija
Veliki antivladini protesti u Ekvadoru

Zbog protesta koji su izbili u glavnom gradu morao je da prebaci kabinet u lučki Gvajakil, na jugozapadu zemlje. Paralelno sa uličnim sukobima, demonstranti su zaposeli i tri amazonska naftna polja, usled čega je smanjena proizvodnja energenta za sedminu. Vlada je proglasila vanredno stanje, ali to uopšte nije uticalo na smirivanje situacije.

Vuk u jagnjećoj koži

Lenjin se zamerio partiji zbog započinjanja „ideoloških skretanja“, bivšem predsedniku zato što ga je onemogućio da promeni Ustav zemlje i ponovo se kandiduje (na referendumu je odbijena predložena izmena dvotrećinskom većinom), a građanima zbog početka primene oštrih mera koje zahteva MMF. Korea je dojučerašnjeg saborca nazvao „vukom u jagnjećoj koži“ i „izdajnikom“, Moreno je uzvratio, označivši svog bivšeg šefa za „inspiratora destabilizacije države“.

Inače, Moreno je za ovaj politički zaokret dobio izvesnu podršku među južnoameričkim intelektualcima i svim krupnim kapitalistima u zemlji. Mario Vargas Ljosa je slavio referendumski rezultat, naglasivši da je „poraz doživeo i čavizam, socijalizam 21. veka, za koji se Korea svesrdno zalagao. Tokom deset godina, koliko je bio na vlasti, vrli demagog, koji je hvalio svoj hrišćanski socijalizam, bio je, kao i komandant Danijel Ortega u Nikaragvi, Evo Morales u Boliviji, te Fidel i Raul Kastro na Kubi, uporni zastupnik politika koje su uništile venecuelansku demokratiju i pretvorile je u diktaturu razorenu ekonomskim krahom, represivnim nasiljem i inflacijom“.

© AP Photo / Dolores OchoaPolicija juriša na demonstrante u Kitu
Lenjin protiv socijalizma: Zaokret Ekvadora ka Zapadu otvorio vrata haosa - Sputnik Srbija
Policija juriša na demonstrante u Kitu

Deo iznetih zamerki stoji, posebno onih koje se odnose na uskraćivanje medijskih sloboda i na mešanje u rad pravosudnih organa. Međutim, slika nije „crno-bela“. Korea je nasledio razorenu zemlju, kao, uostalom, i Čaves, sa institucijama koje su više bile u funkciji krupnog kapitala nego građana, a inflacija se u Ekvadoru na početku veka približila godišnjoj stopi od 100 odsto.

Ilustracija posledica stanja u kom se zemlja nalazila jeste struktura izvoza: 41 odsto nafta, a 50 odsto otpada na ribu, voće, meso, plantažno bilje, orašaste plodove... Samo sirovine. Odlika nerazvijenih ekonomija i tehnološki zaostalih sistema.

Jedini adut — nafta

Vizija Koree bila je drugačija, želeo je da se ovo brzo promeni i oslonio se na jedini resurs koji je imao — naftu. Ekvador „ispumpava“ oko 550.000 barela dnevno, nalazi se na 27. mestu najvećih proizvođača. Korea je nastupio sa platformom koja je suštinski podrazumevala „nacionalizaciju resursa“, podstakao državnu kontrolu nad „naftnim sektorom“ i povećao fiskalne namete, zahvaljujući kojima je duplirao budžetske prihode.

© AP Photo / Dolores OchoaŽestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora
Lenjin protiv socijalizma: Zaokret Ekvadora ka Zapadu otvorio vrata haosa - Sputnik Srbija
Žestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora

Inflacija je svedena na minimum, stopa nezaposlenosti je pala, ali, što je još važnije, mnogo se ulagalo u infrastrukturu i socijalne programe. Naravno, da bi sve to pokrenuo, Korea je prethodno morao da raskine aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Kineska podrška

U decembru 2008. godine čak je proglasio i nacionalni dug nevažećim, obrazlažući kako su nepovoljne pozajmice ugovarane od strane korumpiranih prethodnika. Kada je posle dogovora Džona Kerija i kralja Abdulaha naglo oborena cena nafte početkom 2015. godine, sa prioritetnim ciljem da se smanji ruski devizni priliv od izvoza energenata, Ekvador je pretrpeo težak udarac.

Ali, umesto MMF, Korea se ponovo obratio Kinezima, sa kojima je proširio već intenzivnu saradnju, a procenjuje se da su ovi aranžmani bili u visini od 6 milijardi dolara. Usput, u leto 2012. godine je odobrio politički azil Džulijanu Asanžu, koji je skoro sedam godina boravio u njihovoj ambasadi u Londonu.

Zaokret ka MMF

Lenjin Moreno nije sledio viziju svog prethodnika. Umesto saradnje sa Kinezima i pokušaja pravljenja dogovora o reprogramiranju duga i o novim ugovorima, okrenuo se MMF. Usled pada prihoda od nafte, raslo je i zaduživanje, samim tim se i uvećavao udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu.

© AP Photo / Fernando VergaraDemonstranti su se sukobili sa policijom
Lenjin protiv socijalizma: Zaokret Ekvadora ka Zapadu otvorio vrata haosa - Sputnik Srbija
Demonstranti su se sukobili sa policijom

Zapadni analitičari uglavnom ponavljaju da drugog izbora i nije imao, te da bi bilo koje drugo rešenje, uključujući i „kinesko“, vodilo ka „venecuelizaciji“. Polemike o ovoj tezi slede, a ono što je posle svega jasno jeste — preduslov potpisivanja ugovora sa MMF predstavlja predaja Asanža britanskim vlastima. Ključni uslov — povećavanje cene goriva. Zbog zajma MMF od 4,2 milijarde, ukinute su subvencije za benzin u visini od 1,4 milijarde dolara godišnje. Subvencije su, inače, bile jedna od socijalnih mera. Ne treba naglašavati da će ovo uticati na poskupljenje svega ostalog.

Živ je Lenjin...

I pre poslednjih mera, rejting Morena bio je nizak: samo godinu dana nakon referenduma, na kom je njegova opcija ubedljivo pobedila, svega 17,29 odsto ispitanika reklo je da „veruje predsedniku“. Naposletku, partija koja kontroliše skupštinsku većinu izglasala je odluku o pokretanju institucionalnih istraga o korupciji.

Živ je Lenjin, umro nije, ali više nema podršku ni naroda ni partije. Ekvador klizi ka „venecuelizaciji“, ali ne zbog „čavizma“, već zbog ispunjavanja zahteva MMF. Još jedan primer da svaki nagli zaokret proizvodi katastrofalne političke posledice. I da slepo praćenje međunarodnih finansijskih institucija može doneti više štete nego koristi. Čak i onima koji te mere sprovode.

Lenjin Moreno se duže na vlasti ne može održati. Svaki dan njegove odbrane biće korak dalje u produbljivanju krize.

Vladimir Iljič je podigao revoluciju zbog „uvođenja socijalizma“. Lenjin Moreno je pokrenuo zbog „ukidanja socijalizma“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala