„Kurti se spremao za rat protiv Srbije“

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danica Marinković, koja je kao sudija vodila istrage protiv „najvećih favorita“ izbora na KiM, kaže da se Kurti za rat protiv Srbije spremao od 1991. godine.

„Lider Pokreta ’Samoopredeljenje‘ i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija 1999. nije krio koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine“, kaže sudija Danica Marinković, koja je u vreme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija.

„Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi uspeo da organizuje gerilsku mrežu među Albancima u Prištini tokom rata 1999. godine“, kaže Marinkovićeva za „Večernje novosti“.

Ona se priseća da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mesta na KiM gde se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savetnik Adema Demaćija, „oca“ OVK, sretao sa predstavnicima međunarodne zajednice.

„Tvrdio je i da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. godine posle Rambujea, nezadovoljan ’mekim‘ pristupom Zapada prema Srbiji“, navodi Marinković.

Ona je upozorila i da tu Kurtijevu izjavu iz istražnog postupka ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albansku gerilsku mrežu u gradovima na KiM.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala